Dnevne novosti

Pregovori predstavnika sindikata i Vlade danas se nastavljaju

26.11.2019 07:25 ZAGREB, 25. studenoga 2019. (Hina) - U ponedjeljak navečer nije postignut dogovor predstavnika sindikata s predstavnicima Vlade o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku, no razgovori se nastavljaju u utorak.

"Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore", rekao je u 23 sata čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. "Više opcija je na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", dodala je Šprem i istaknula kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec istaknuo je kako ima nade da se dođe do dogovora te da se štrajk nastavlja.

Ranije je posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić, koji sudjelovao u razgovorima sa sindikatima, rekao da su bili "iscrpni, kompleksni i obećavajući". Kusić, koji je došao u HRT-ovu emisiju Otvoreno, rekao je kako smatra da su sindikati skloni korekciji koeficijenata kroz određeni vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini, predviđa se korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali neodgovarajući koeficijenti.

Sastanak u Vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjeluje i sindikat znanosti i visokog obrazovanja,