Dnevne novosti

Niske kamatne stope mogle bi ugroziti financijsku stabilnost eurozone - potpredsjednik ECB-a

21.11.2019 07:05 FRANKFURT, 20. studenoga 2019. (Hina/dpa) - Rizici po financijsku stabilnost u eurozoni ojačali su dijelom i zbog bančine politike niskih kamatnih stopa, konstatira potpredsjednik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos u polugodišnjem biltenu, objavljenom u srijedu.
ECB je u ožujku 2016. spustio ključnu kamatnu stopu u eurozoni na nula posto a u međuvremenu je uveo i negativnu stopu za depozite banaka. Priznajući da su niske kamatne stope poduprle šire gospodarstvo, De Guindos upozorava ipak kako bankarski sektor pokazuje sve veću sklonost preuzimanju većih rizika kako bi povećao profitabilnost.To bi u srednjoročnom razdoblju moglo stvoriti izazove za financijsku stabilnost, tumači De Guindos.

Osiguravatelji i investicijski fondovi također bi mogli biti u iskušenju da preuzmu prekomjerne rizike, a sličan problem mogao bi se javiti i na određenim nekretninskim tržištima, rekao je potpredsjednik ECB-a.To bi, upozorava De Guindos, moglo postati problem kada se cjenovno okruženje promijeni, što će dovesti do povećanja kamatnih stopa.

U prethodnim istupima čelnik ECB-a istaknuo je da u eurozoni ima previše banaka, od kojih mnoge imaju nizak tržišni udjel i pod velikim su konkurentskim pritiscima, dodajući ipak da su "banke značajno poboljšale otpornost u proteklih nekoliko godina".