Dnevne novosti

Europski sud: Poljska mora osigurati neovisnost sudstva

20.11.2019 07:25 LUXEMBOURG, 19. studenoga 2019. (Hina) - Poljski vrhovni sud mora odlučiti je li novo tijelo koje vodi disciplinske postupke dovoljno neovisno da razmatra pritužbe sudaca koji su se žalili na prerano umirovljenje, odlučio je u utorak Sud Europske unije. 
U želji da poveća nadzor nad pravosuđem, poljska desničarska vlada uspostavila je diciplinski senat vrhovnog suda, a Bruxelles smatra da je time ugrozila neovisnost sudstva. Poljsko pravosuđe "mora provjeriti neovisnost disciplinskog senata", stoji u rješenju Suda Europske unije (ECJ) objavljenom u utorak.

Europski sud pravde ranije u studenome presudio je da je Poljska prekršila europsko pravo snižavanjem dobi za umirovljenje sudaca i uvođenjem različite dobi za umirovljenje ženskih i muških sudaca. Tri poljska suca visokog upravnog suda i vrhovnog suda žalili su se jer su prerano umirovljeni.

Poljski vrhovni sud mora provjeriti obavljaju li suci u disciplinskom senatu svoj posao bez utjecaja i pritiska, odlučio je ECJ. Europska unija smatra da pravosudne reforme koje provodi poljska vlada desne stranke Pravo i pravde (PiS) potkopavaju neovisnost pravosuđa. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je početkom studenoga da će njegova vlada nastaviti provoditi reforme svog pravosudnog sustava koji zahtijeva temeljitu reformu, ali će pokušati uzeti u obzir stajalište Europske unije.
Opširnije...