Dnevne novosti

Penava zadovoljan iskoracima prema Vukovaru, nezadovoljan procesuiranjem ratnih zločina

19.11.2019 07:30 vukovar
VUKOVAR, 18. studenoga 2019. (Hina) - Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo s velikim brojem iskoraka koji su učinjeni prema Vukovaru, ali je upozorio da nije zadovoljan s dinamikom procesuiranja ratnih zločina.
"Vrlo sam zadovoljan s velikim brojem iskoraka koji su učinjeni prema Vukovaru", rekao je Penava, dodavši da su odluke o pokretanju procedure za donošenjem određenih zakona koji se tiču problematike Vukovara komunicirali s Vladom.No, kazao je da nije zadovoljan s dinamikom procesuiranja ratnih zločina te s jasnim, nedvosmislenim određivanjem prema velikosrpskoj agresiji na gard Vukovar.

Za Zakon o investicijama na koji je potrebno zeleno svjetlo Europske komisije, Penava je rekao da bi odgovor iz Bruxellesa morali znati tijekom iduće godine. Izmjene tog zakona, naglasio je, također su potekle iz grada Vukovara, a u Ministarstvu regionalnog razvoja i Vlade su našli kvalitetnog i dobrog partnera. „Znam da se ulažu maksimalni napori da se stvar izlobira u Europskoj komisiji, nadam se povoljnom ishodu”, rekao je Penava.

Sudjelujući na 28. obljetnici sloma obrane Vukovara, Penava je odgovorio novinarima da bi se u Vukovaru moglo nabrajati puno mjesta, od Ovčare do Trpinjske ceste 33 koja izazivaju strašne i posebne emocije ali da je bolnica svakako jedno od njih.Nije želio komentirati novinarsku informaciju po kojoj kandidat za predsjednika Zoran Milanović neće sudjelovati u povorci, kazavši da će to prepustiti njemu."Danas sam u mislima na "dečke u tenisicama, na Vukovar iz 1991., na hrabrost i sve one ljudske vrline koje su iskazane od strane branitelja, svih ljudi koji su sudjelovali obrani grada Vukovara", kazao je Penava, dodavši da to predstavlja njegovu ponosnu i vedru stranu sjećanja. U onoj tužnoj strani sjećanja su mu, kazao je, bestijalnost velikosrpske agresije, zločini koji su učinjeni tijekom rata, opsade grada ali i nakon rata.