Dnevne novosti

Suverenisti traže specijalizirano tužiteljstvo za ratne zločine

18.11.2019 07:10 ZAGREB, 15. studenoga 2019. (Hina) - Hrvatski suverenisti ocijenili su u petak kako u Hrvatskoj nema političke volje da se napravi učinkovit i djelotvoran sustav procesuiranja ratnih zločina, pa rješenje vide u specijaliziranom tužiteljstvu za ratne zločine.

Pravni ekspert suverenista Pero Kovačević založio se na konferenciji za novinare za  model koji će biti učinkovit i djelotvoran, što znači da će Hrvatska morati ići na specijalizirano tužiteljstvo za ratne zločine. "To moraju biti ekipe stručnjaka koji znaju raditi taj posao, jer što vrijeme ide dalje sve je teže raditi", istaknuo je Kovačević podsjećajući kako je on bio pravni ekspert za hrvatsko zakonodavsto na suđenju u Haagu, te da je u ekspertizi obrađivao i pitanje neprocesuiranja ratnih zločina. Upitao je zašto DORH i tijela gonjenja ne koriste dokaze izvedene pred Haaškim sudom u raznim predmetima, koji se odnose na Hrvatsku. Osobno je, kaže, u predmetu Milošević, vidio prvu naredbu o osnivanju vojnih logora do koje DORH nije mogao doći.

Tvrdi kako se svaki počinjeni ratni zločin može rekonstruirati, ali na tome moraju raditi educirani ljudi, oni koji imaju vojna i pravna znanja."Mi na žalost, očito nemamo političke volje da se taj sustav uredi na način kako mi govorimo", rekao je Kovačević dodavši kako je i Ustavni sud u najnovijoj odluci rekao da "DORH u biti ne radi svoj posao".  Kovačević smatra da će se morati pretresti i "raznorazne abolicije", jer postoji puno paradoksa, poput slučaja Vojislava Šešelja, koji je u Hrvatskoj osuđen na 4, 5 godine zatvora zbog protjerivanja i huškanja na protjerivanje Hrvata, pa je aboliran, a s druge strane Haag ga je za isto nedjelo osudio na 10 godina.

U neprocesuiranju ratnih zločina umirovljeni general Željko Sačić detektira dva problema: političku volju koja koči te procese, te skromne potencijale DORH-a."Jelenić, kako vidimo, to baš žarko ne želi, ali nema ni sa čim", tvrdi Sačić i naglašava da policija ima sve dokumete, odnosno sve što je nužno za pokretanje kaznenih postupaka.