Dnevne novosti

Europski sud potvrdio oznaku "izraelska naselja", Izrael odluku oštro odbacuje

13.11.2019 07:10 LUKSEMBURG, 12. studenoga 2019. (Hina/dpa) - Izraelski prehrambeni proizvodi podrijetlom s okupiranih teritorija moraju tako biti označeni, odnosno imati oznaku i da potječu iz izraelskog naselja na okupiranom teritoriju, odlučio je u utorak najviši sud EU-a, što je Izrael "čvrsto odbacio" rekavši da se radi o "političkoj kampanji" protiv njega.

Sud je odluku donio nakon što su jedna židovska organizacija i proizvođač vina pokušali osporiti francuski zakon o tom pitanju iz 2016. koji traži različite etikete za proizvode s okupiranih teritorija i za one iz Izraela. Francusko pravilo doneseno je kako bi se provelo europsko pravilo o informiranju potrošača.

Europska komisija je 2015. objavila "pojašnjavajuću obavijest" o označavanju podrijetla roba s teritorija koje je Izrael okupirao 1967. i odobrila kontroverzno označavanje. U ovom slučaju, židovska organizacija i proizvođač vina s okupiranih teritorija pokušali su osporiti francuske zakonske odredbe kojima se zahtijeva da proizvodi s okupiranih teritorija moraju imati upravo to označeno podrijetlo.

Francusko državno vijeće obratilo se Europskom sudu (ECJ) za pomoć u interpretaciji pravila. Sud u Luksemburgu podržao je francusku zakonsku odredbu uz objašnjenje da nenavođenje podataka u specifikaciji da proizvod dolazi iz okupiranih područja može biti obmanjujuće. Osim toga, proizvod iz izraelskog naselja na okupiranom teritoriju mora imati upravo takvu oznaku, rekao je Sud, jer potrošači drugačije ne mogu znati da je proizvod iz naselja koje je podignuto "kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava". Jednostavno navodeći da su proizvodi podrijetlom iz države Izrael - a zapravo dolaze s okupiranih teritorija - može pogrešno navesti kupce oko činjenice da je Izrael nazočan na okupiranim teritorijima kao "okupacijska sila", kazao je sud. Informacije o proizvodu moraju dopustiti kupcima da imaju informirane izbore povezane "ne samo sa zdravstvenim, ekonomskim, ekološkim i društvenim čimbenicima, nego i s etičkim čimbenicima", kao i s propisima međunarodnog prava, rekao je sud. Slučaj se sada vraća francuskim sudovima radi konačne presude, koja mora uzeti u obzir presudu ECJ-a.

Izrael je "čvrsto odbacio" europsku odluku rekavši da ima dvostruka mjerila, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. Odluka "služi kao oruđe u političkoj kampanji protiv Izraela", rekla je glasnogovornica Dorit Herscovich. Ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao ju je "neprihvatljivom i moralno i načelno". Glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erekat ocijenio je da je presuda ECJ-a "pravno i politički obvezujuća". "Naš zahtjev ne odnosi se samo na ispravno označavanje koje odražava podrijetlo proizvoda koji dolaze iz ilegalnih naselja, nego i na zabranu tih proizvoda na međunarodnim tržištima", istaknuo je u izjavi.