Dnevne novosti

Idući mjesec počinje rasprava o slovenskoj tužbi protiv Europske komisije zbog terana

11.11.2019 07:15 LJUBLJANA, 8. studenoga 2019. (Hina) - Na općem sudu Europske unije u Luxembourgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u slučaju istarskog vina teran, objavili su u petak slovenski mediji.

Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinca, objavilo je ljubljansko "Delo", a kao zanimljivost list navodi da bi sud 11. prosinca trebao odlučiti je li nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino koje se proizvodi na slovenskom Krasu Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao "teran" odmah nakon ulaska u EU 2004., te kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registrira tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom. U "vinskom sporu" koji se razvio između dviju članica EU-a i susjednih zemalja posredovali su Europska komisija i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji će u novoj Komisiji preuzeti mjesto povjerenika za trgovinu.

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom podrijetla "Hrvatska Istra" može prodavati i s dodatkom "teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima. Slovenija nije zadovoljna takvim rješenjem spora, pa je na inzistiranje svog tadašnjeg ministra za poljoprivredu Dejana Židana, koji je sada predsjednik parlamenta, Europsku komisiju tužila sudu, smatrajući "popuštanje" hrvatskoj strani pristranim postupkom Europske komisije, zatraživši da se delegirana uredba o priznavanju prava istarskog terana povuče.  

Slovenija u tužbi tvrdi da je Komisija svojim postupkom "prekršila temeljna načela europskog acquisa i povjerenja u pravo,  načelo zaštite stečenih prava, legitimnih očekivanja, te načela razmjernosti", prenose slovenski mediji.