Dnevne novosti

Vrdoljak: Osim rasta osnovice, od 30. lipnja rast će i koeficijenti za dva posto

31.10.2019 07:15 ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu kako je rješenje da će, osim rasta osnovice od šest posto u sljedećoj godini (2+2+2), ako cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne budu gotovi do 30. lipnja, od 30. lipnja sljedeće godine rasti koeficijenti u prosvjeti dva posto.
Nismo inzistirali na tome da ta uredba treba biti donesena sutra prije proračuna, ali je to politički dogovor koji će biti javno objavljen i predstavljen sindikatima jer će biti obnovljen dijalog, istaknuo je Vrdoljak nakon sastanka s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Osim rasta osnovice, imamo sada rast koefijenata od dva posto na pola godine, rekao je Vrdoljak i dodao da će njegov prijedlog članovima Predsjedništva HNS-a biti da prihvate premijerov prijedlog i da sutra dođu na sjednicu Vlade.Vrdoljak smatra da će se taj prijedlog odnositi i na policajce.

Podsjetio je i kako HNS dvije i pol godine vrlo jasno provodi reformu obrazovanja te da je premijer nakon zadnjih razgovora ponudio i prihvatio rješenje s kojim misli da se može nastaviti dijalog sa sindikatima, nastaviti s reformom i u konačnici sve ono što učenici, roditelji, profesori i učitelji ne zaslužuju, a to je blokada rada.

Vrdoljak: Predsjednik sam HNS-a i koalicijski partner, a ne sindikalac

"To je poruka povjerenja i učiteljima i roditeljima. I dalje vjerujem u reformu obrazovanja i veselim se svim koracima pred nama - ono što smo prije dvije i pol godine rekli da ćemo izvršiti da će tako i biti", rekao je Vrdoljak uoči sjednice Predsjedništva HNS-a.

Na pitanje hoće li sindikati biti zadovoljni odgovorio je da je tu kao predsjednik HNS-a i koalicijski partner i gleda s aspekta provedbe reforme i strategije obrazovanja i politike, a ne kao član sindikata. "Nisam sindikalac i koliko znam želja sindikata bila je rast plaća u koeficjentima 6,11 posto", rekao je, dodajući da će konačni rezultat tijekom 2020. biti rast plaća od 8,12 posto, što znači da za toliko u apsolutnom iznosu rastu plaće, korekcija koeficijenta se radi, a cjelokupna uredba vodit će računa o ispravku nepravde.

Na pitanje je li to pobjeda HNS-a odgovorio je kako je to bio dogovor o proračunu."Bio je to dogovor oko proračuna, ne bih to tako procijenio. Ne treba se nitko osjećati ni ucijenjen ni procijenjen", rekao je i dodao kako zajedno rade na reformi obrazovanja i drugome.

Na pitanje ako to nije pobjeda, je li bila predstava HNS-a, Vrdoljak je rekao kako ga čekaju zbog sjednice Predsjedništva stranke.