Dnevne novosti

Europski sud za ljudska prava: BiH odgovorna zbog neprovođenja izbora u Mostaru

30.10.2019 07:25 STRASBOURG, 29. listopada 2019. (Hina) - Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je kako država Bosna i Hercegovina krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima zbog činjenice da se njeni političari već više gotovo puno desetljeće ne mogu dogovoriti o izbornim pravilima koja bi vrijedila za grad Mostar, objavljeno je u utorak u sjedištu tog suda u Strasbourgu.

Tužbu protiv BiH podnijela je Irma Baralija, koja živi u Mostaru, gradu u kojemu lokalni izbori nisu provedeni od 2008. godine jer je Ustavni sud BiH 2010. godine neke odredbe izbornih pravila, koje su vrijedile za taj grad, progasio neustavnima i naložio njihovu izmjenu.

Sud je zapravo proglasio neustavnim one odredbe izbornih pravila koje su različitim izbornim jedinicama u Mostaru davale podjednaki broj mjesta u Gradskom vijeću Mostara, iako je u njima živio nesrazmjeran broj glasača.Vlastima u BiH ostavljen je rok od šest mjeseci da provedu odluku Ustavnog suda BiH, no HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA), koje dijele vlast u Mostaru, od završetka rata nisu se uspjele usuglasiti kako to učiniti pa u gradu nema ni izbora, a gradonačelniku Ljubi Bešliću (HDZ BiH) zakoniti mandat je istekao još 2012. godine, no on je i dalje na toj poziciji.

"Takva situacija nije bila u skladu s načelom vladavine prava. Sud stoga nije mogao prihvatiti argument vlade da je višegodišnje kašnjenje u izvršenju odluke bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti, te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih skupina u Mostaru. Tužena država je stoga prekršila svoju obvezu da poduzme mjere kako bi zaštitila podnositeljicu predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovi njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru. Sud je također jednoglasno utvrdio, na osnovi članka 46. (obveznost i izvršenje presuda), da tužena država mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna", stoji u sažetku presude objavljenom u utorak.

Sud u Strasbourgu je također naznačio kako bi mogao izravno intervenirati i nametnuti "privremeno rješenje" kojim bi se regulirao način provedbe izbora u Mostaru ukoliko se presuda ne provede u roku od šest mjeseci. Podnositeljici tužbe Irmi Baraliji, koja je i članica lokalne organizacije Naše stranke (NS) u Mostaru, država BiH je, zog uskraćivanja njenih građanskih prava, dužna isplatiti odštetu od pet tisuća eura.