Dnevne novosti

Sabor raspravio prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi Glasa i HSU-a

18.10.2019 07:25 ZAGREB, 17. listopada 2019. (Hina) - Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima Glas i HSU predlažu ukidanje dohodovnog cenzusa za ostvarenje prava na osobnu invalidninu te ukidanje diskriminacije osoba s invaliditetom ovisno o vrsti prihoda, no Vlada prijedlog ne prihvaća i najavljuje uskoro izradu novog zakona.

Predloženim izmjenama, u prihode koji se ne uračunavaju prilikom utvrđivanja uvjeta za priznavanje prava na osobnu invalidninu uvrštava se plaća, ali istodobno ostaje na snazi dio odredbe kojim se u te prihode ne uračunava iznos mirovine do iznosa najniže mirovine ostvarene za 40 godina mirovinskog staža. Isto tako, po pitanju djece s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom i statusa roditelja njegovatelja, kažu, trenutno zakonsko rješenje nije dovoljno za pokrivanje potreba rehabilitacije odnosno radne okupacije i organiziranog slobodnog vremena te veće socijalizacije djece s invaliditetom, smatraju predlagatelji.

"Prijedlog omogućava roditelju njegovatelju da se uključi na tržište rada, makar i u skraćenom radnom vremenu", rekla je u ime predlagatelja GLAS-ova Anka Mrak Taritaš dodavši kako i osobe s invaliditetom treba aktivnije uključiti na tržište rada. Predloženim se, ističu predlagatelji, hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koja nalaže da država osigura odgovarajuće usluge i naknade kako bi njima podmirili izdatke vezane uz invaliditet. S druge strane, razgraničava se svrha roditelja-njegovatelja kao prevencija institucionalne svakodnevne skrbi za djecu s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom i prave djece, odnosno osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju na obrazovanje, rehabilitaciju i socijalizaciju.Prijedlog omogućava roditelju da se uključi na tržište rada, makar i u skraćenom radnom vremenu, ističu njegovi predlagatelji.

Pletikosa:  Novi Zakon o socijalnoj skrbi početkom godine

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa predložila je Saboru, u ime Vlade, da se predloženo ne prihvati, jer "u njemu nije naveden datum stupanja na snagu i na koje se razdoblje odnose potrebna sredstva od 30 milijuna kuna". Napomenula je i kako je u tijeku izrada novog zakona o socijalnoj skrbi s ciljem već adekvatnosti i zaštite od socijalne isključivosti, a čije se donošenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.

Najavljujući SDP-ovu potporu predloženome, Sabina Glasovac je kazala kako nam je potreban pravedniji sustav za osobe s invaliditetom i njihovo uključivanje u svijet rada. Ocijenila je i kako se rješenja donose presporo ističući kako jeosobno sklona da se pronalaze rješenja ne čekajući donošenje novog zakona. Rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu predlagatelja zastupnika Mosta nezavisnih lista Mire Bulja nije održana budući nije bio nazočan u sabornici kada je trebala uslijediti prema dnevnom redu.