Dnevne novosti

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb: Nedostaju stručni radnici

14.10.2019 07:10 SLAVONSKI BROD, 11. listopada 2019. (Hina) - Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod Anica Gusak-Krajnović  za današnjeg je posjeta resorne ministrice Vesne Bedeković  Brodsko-posavskoj županiji istaknula potrebu za zapošljavem stručnih radnika te rekla kako trenutno po sistematizaciji u Slavonskom Brodu nedostaje 18 djelatnika.

O situaciji u centrima za socijalnu skrb i ustanovama iz sustava socijalne skrbi ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Bedeković je razgovarala sa županom Danijelom Marušićem, te predstavnicima institucija. Jedna od središnjih tema bila je i uspostava mjera sigurnosti u svim centrima socijalne skrbi u Hrvatskoj. 

Ministarstvo  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku do 30. rujna provodilo je mjere podizanja sigurnosti u centrima za socijalnu skrb. Provođenje mjera uslijedilo je nakon incidenta u Đakovu u kojem je život izgubilo dvoje djelatnika tamošnjeg Centra za socijalnu skrb. "Svi centri u Hrvatskoj imaju fizičku ili tehničku zaštitu (zaštitarska služba, ili detektori metala). Centri u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški imaju organiziranu zaštitarsku službu. Centar u Novoj Gradiški čeka prolazni detektor,  slavonskobrodski centar ima ručni detektor, bit će ugrađen i prolazni, rekla je Bedeković. 

Ministrica je govorila i o izmjeni Kaznenog zakona. "Izmjena ide u saborsku proceduru i zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. Kaznenim zakonom će svaki napad na službenu osobu biti tretiran kao kazneno djelo i tako će se procesuirati. To znači da u slučaju napada socijalni radnici i stručne osobe neće morati podnositi tužbe kao privatne osobe", podsjetila je ministrica Bedeković. Također je ponovno istaknula da će Kaznenim zakonom "biti tretirani i socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu kada u okviru posla počine kazneno djelo.To znači podizanje odgovornosti i poboljšanje kvalitete rada socijalnih radnika. Stavljanje naglaska na njihovu pojačanu odgovornost za posao koji rade.", istaknula je ministrica Bedeković.

Na upit novinara o potrebi dodatnog zapošljavanja u centrima za socijalnu skrb ministrica je najavila da će izdavati suglasnosti za nova zapošljavanja, ali, kako je rekla još uvijek na snazi tzv. odluka 2 za 1, temeljem koje je novo zapošljavanje jednog službenika moguće samo ako su tijekom iste godine otišla dva zaposlena. Potrebu za novim zapošljavanjem djelatnika potvrdila je i Anica Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za  socijalnu skrb Slavonski Brod. "Gotovo u svim županijama je stanje jednako u centrima za socijalnu skrb što se tiče podkapacitiranosti sa stručnim djelatnicima. Nama trenutno po sistematizacijama u Slavonskom Brodu nedostaje 18 djelatnika", rekla je Gusak-Krajnović.Situaciju u institucijama socijalne skrbi u Brodsko-posavskoj županiji ministrica je ocijenila zadovoljavajućom.

Župan Marušić nakon susreta istaknuo je da je i suradnja s ministarstvom dobra, te podsjetio da Brodsko-posavska županija centrima za socijalnu skrb uplaćuje oko 1,7 milijuna kuna, te oko dva milijuna kuna za program osiguranja ogrijeva socijalno ugroženim građanima.