Dnevne novosti

HDZ ocijenio nepotrebnim SDP-ove izmjene Zakona o sukobu interesa

26.09.2019 07:25 Zagreb, 25. rujna 2019. (Hina)ZAGREB, 25. rujna 2019. (Hina) - SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojima bi se uredilo pitanje izuzeća predsjednice i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, HDZ je u srijedu ocijenio nepotrebnim naglašavajući kako je to pitanje već zakonski definirano.

Branko Bačić (HDZ) u saborskoj raspravi ocijenio je SDP-ove izmjene, kojim se predlaže da o izuzeću odlučuje Visoki upravni sud nepotrebnim i pokazateljem dubokog nepovjerenja SDP-a prema članovima Povjerenstva. Postojeći zakonski okvir, kako je pojasnio, jasno govori o tome tko je nadležan za odlučivanje o izuzeću nekog člana Povjerenstva na zahtjev dužnosnika, odnosno Povjerenstvo odluku o izuzeću može donijeti samostalno. "Ako bi netko u državi trebao imati dovoljno znanja o odlučivanju o sukobu interesa onda bi to trebalo biti Povjerenstvo jer ako odlučuje o sukobima interesa brojnih dužnosnika onda ne vidim razloga da ne može odlučiti o izuzeću jednog od pet članova. Kada to tijelo odlučuje o sukobu interesa dužnosnika poklanjamo mu punu vjeru, zašto onda ne bismo vjerovali da je ovlašteno odlučivati o sukobu interesa nekog svog člana", kazao je Bačić.

Istaknuo je i kako se veliki broj sudaca i profesora prava izjasnio da nema potrebe mijenjati Zakon u tom dijelu."HDZ želi osnažiti Povjerenstvo a ovim prijedlogom se ono čini invalidnim, šalje poruka da nisu u stanju sami odlučiti o izuzeću člana. Mi želimo reći da imaju ovlast odlučivati i dajemo im punu potporu da kada dođe zahtjev o izuzeću sami o tome odluče bez uplitanja politike. Izmjene znače grubo miješanje u ovlasti Povjerenstva", naglasio je Bačić.

Arsen Bauk (SDP) nije se složio s HDZ-ovim argumentima, pozivajući se na presudu Upravnog suda u slučaju Martine Dalić u kojoj piše da o izuzeću članova Povjerenstva odlučuje drugostupanjsko tijelo iako ne piše koje je to tijelo. Zakonskim promjenama, kazao je, jasno bi se odredilo koje je tijelo nadležno odlučivati o izuzeću te ubrzalo rješavanje predmeta. "Samostalno odlučivanje Povjerenstava o izuzeću bilo bi kršenje te presude", rekao je.

Izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, naglašavali su SDP-ovci, ojačala bi se neovisnost Povjerenstva, izbjegao politički pritisak i povećalo povjerenje građana u institucije."Kakva se poruka šalje građanima kada se ne poštuju institucije vlastite zemlje? ", upitao je čelnik SDP-a Davor Bernardić koji je zahtjev premijera Andreja Plenkovića za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković ocijenio neprihvatljivim političkim pritiskom."Umjesto da riješe probleme siromaštva, malih plaća i mirovina, nezaposlenosti, vladajući su se odlučili na ciljanu taktiku stvaranja kaosa i poticanja nacionalizma da prikriju nesposobnost u rješavanju problema građana", ustvrdio je Bernardić.

SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa podržali su Klub Most-a, HSS-a i Demokrata, te Hrvatske stranke umirovljenika, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e.