Dnevne novosti

Vrhovni sud u utorak odlučuje je li Johnsonova suspenzija parlamenta bila legalna

24.09.2019 07:00 LONDON, 23. rujna 2019. (Hina/Reuters) - Britanski vrhovni sud u utorak će donijeti presudu je li odluka premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta bila nezakonita, a ta bi presuda mogla rezultirati ranijim vraćanjem parlamenta, što će zastupnicima omogućiti priliku da spriječe Johnsonove planove za Brexit. 
Johnson je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada sa ili bez dogovora. Rad parlamenta suspendiran je do 14. listopada. 

Johnson tvrdi kako je cilj suspenzije omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira. Vrhovni sud je otkrio kako će njegovih 11 sudaca donijeti presudu u utorak u 10:30 sati po britanskom vremenu. Tijekom tri dana saslušanja prošli tjedan odvjetnici protivnika Brexita i oporbe rekli su tom tijelu da je suspenzija od 5 tjedana najduža u proteklih 50 godina. 

Pod nepisanim britanskim ustavom pravo raspuštanja parlamenta službeno ima politički nepristran monarh koji djeluje u skladu sa savjetima premijera. Vrhovni sud će odlučiti i je li trebao biti uključen u to pitanje ili je ono bilo političko. Visoki sud Engleske i Walesa je ranije ovaj mjesec presudio da to pitanje nije "sudsko", no škotski vrhovni sud je zaključio da je Johnson djelovao ilegalno i da se suspenzija mora poništiti. 

Ako to odluči i sud u utorak, parlament bi se mogao ponovno okupiti prije planiranog kraja Johnsonove suspenzije.