Dnevne novosti

Potvrđen protokol o sprečavanju terorizma

23.09.2019 07:15 ZAGREB, 20. rujna 2019. (Hina) -  Hrvatski sabor potvrdio u petak Dodatni protokol uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma kojem je cilj olakšati međusobnu suradnju članica Vijeća Europe, te učinkovitije sprječavanje i suzbijanje terorizma.

Protokolom se dopunjuju odredbe Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju terorizma u dijelu koji se odnosi na pohađanje obuke za terorizam, putovanje u inozemstvo u svrhu terorizma, financiranje putovanja u inozemstvo u svrhu terorizma, organiziranje ili drukčije olakšavanje putovanja u inozemstvo u svrhu terorizma.

Potvrđivanjem protokola svaka stranka obvezuje se poduzeti potrebne mjere radi pravodobne razmjene svih raspoloživih relevantnih informacija o osobama koje putuju u inozemstvo u svrhu terorizma. Potvrđivanjem ovog Dodatnog protokola Republika Hrvatska priključuje se međunarodnoj suradnji radi prevencije i sankcioniranja terorizma, koji danas predstavlja problem globalnih razmjera i izravnu prijetnju slobodi i životu pojedinaca.

Sabor je u drugo saborsko čitanje uputio novi Ovršni zakon kojim se ovršni postupak vraća na sudove, smanjuju troškovi postupka, te uvodi niz socijalnih elemenata kako bi se olakšao težak položaj ovršenika.

U drugo čitanje upućen je i Zakon o pomilovanju kojim se uvodi institut Povjerenstva za pomilovanja.