Dnevne novosti

Objavljen Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i Eagle Hillsa

04.09.2019 07:10 ZAGREB, 3. rujna 2019. (Hina) - Grad Zagreb u utorak je objavio Memorandum o razumijevanju koji je zaključio s tvrtkom Eagle Hills Properties oko realizacije projekta "Grad u Gradu" kao, kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, odgovor na nedavne pritiske, najavivši da će rasprava o promjenama GUP-a biti krajem listopada. 
Uoči sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj se, među ostalim, trebalo raspravljati o zahtjevu za objavom izvješća, u kojem bi trebao biti objavljen i Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills, u utorak je na svojim službenim stranicama grada taj dokument javno objavljen. 

Neobvezujući memorandum gradonačelnik Bandić potpisao je u 12. ožujka ove godine, a na konferenciji za medije rekao je da je njegova javna objava odgovor na sve pritiske jer on "pritiscima teško odolijeva". Najavio je i kako će rasprava o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) na dnevnom redu Gradske skupštine održati krajem listopada.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković istaknula kako će Grad Zagreb danas objaviti i hodogram aktivnosti oko donošnja Konačnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a."Prema hodogramu koji smo zajednički usuglasili, očekujemo da će materijali biti gotovi krajem listopada, a da ćemo tada biti u u mogućnosti o njemu razgovarati sa zastupnicima", izjavila je Jerković.

Bandić: Vjerujem u mudrost premijera i ministra Štromara, mojih 13 zastupnika podržava ovu Vladu

Na upit hoće li uvažiti neke od oko 10 tisuća primjedbi koje su građani na Prijedlog izmjena i dopuna GUP-a poslali u javnoj raspravi, Bandić je istaknuo da će Grad Zagreb na svaku od njih odgovoriti. Međutim, ustvrdio je kako razvoj Zagreba ide dalje te da ga ne mogu zaustaviti niti primjedbe."Sve te primjedbe su prolongat od mjesec dana na donošenja GUP-a", ustvrdio je, dodavši da će se umjesto u rujnu, kako je to bilo planirano, GUP donijeti u listopadu.

Na novinarsko pitanje očekuje li da će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ovoga puta dati pozitivno mišljenje na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, Bandić je kazao da vjeruje u mudrost premijera Andreja Plenkovića i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara."Gradski uredi dnevno komuniciraju s ljudima iz ministarstva graditeljstva. 

Trinaest ljudi iz Kluba Stranke rada i solidarnosti podupire ovu Vladu. Ja nikada nisam sumnjao u mudrost premijera, a još manje u mudrost potpredsjednika Vlade Štromara. Plus toga, nije ni njima stalo da zaustave razvoj grada", izjavio je Bandić. Memorandum o razumijevanju objavljen je na službenim stranicama Grada Zagreba, a može se pronaći na ovoj poveznici.