Dnevne novosti

Sindikat KBC Zagreb pozvao da se hitno riješi "kaos" u primjeni pravnih propisa

23.08.2019 07:40 Doktori

ZAGREB, 22. kolovoza 2019. (Hina), Sindikat KBC Zagreb pozvao je nadležna ministarstva u Vladi da hitno riješe "kaos" u primjeni pravnih propisa koji vladaju na tom području, ističući da su problemi u zdravstvu puno veći od problema posebnih uvjeta rada.

Sindikat traži od vlasti da pokrene zakonodavne i pravne promjene kako bi se doneseni zakoni mogli provoditi i sveobuhvatno rješavati nagomilane probleme u sustavu zdravstva, a koji su osim nezadovoljstva plaćom, također bitan razlog nezadovoljstva radnika koji dovodi do njihovog sve većeg odljeva u zemlje EU.

Također, Sindikat KBC Zagreb oštro usuđuje izjave u medijima kojima se pojedine kategorije radnika u zdravstvu stavljaju u privilegirani položaj, jer u sustavu osim liječnika i medicinskih sestara rade rade i ostale kategorije zdravstvenih i nezdravstvenih radnika bez kojih sustav ne bi mogao funkcionirati.

Sindikat pozdravlja izjave ministra financija Zdravka Marića koje najavljuju da Vlada ozbiljno razmišlja o povećanju osnovice za izračun plaća od sedam posto u javnim i državnim službama, što bi, po sindikatu, "stvarno značilo povećanje plaća, pa tako i radnicima u zdravstvu". "Korekcija dodataka na posebne uvjete rada to nije", poručuju u priopćenju.