Dnevne novosti

Talijanski vrhovni sud potvrdio zapljenu novca Lige

08.08.2019 07:06 RIM, 7. kolovoza 2019. (Hina/Reuters/AFP), Talijanski Kasacijski sud potvrdio je u srijedu zapljenu 49 milijuna eura od krajnje desne stranke Liga zbog 10 godina starog korupcijskog skandala te će stranka ministra Mattea Salvinija morati taj iznos vratiti državi.
Sud u Rimu je u utorak navečer presudio da je slučaj protiv bivšeg šefa Lige Umberta Bossija i bivšeg rizničara stranke Francesca Belsita otišao u zastaru, ali da se konfiskacija novca mora provesti.

Prema presudi nižeg suda u Genovi u rujnu 2018., Liga će 49 milijuna eura moći isplatiti u ratama tijekom narednih 75 godina.

Bossi i Belsito su se žalili na presudu za prevaru, prema kojoj su novac stranke koji su dobili od države koristili za privatne troškove od 2008. do 2010.

Stranka se u vrijeme kada je skandal izbio zvala Sjeverna liga.

Sadašnja Liga, u vladajućoj koaliciji s protusistemskim Pokretom 5 zvijezda, postala je pod vodstvom njezinog čelnika i ujedno zamjenika premijera Mattea Salvinija najpopularnija stranka u Italiji.

Nakon što su Bossi i Belsito proglašeni krivim za prijevaru, suci i dalje istražuju je li novac ilegalno prebačen u inozemstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje, no Salvini to opetovano opovrgava.