Dnevne novosti

Osumnjičenoj za podmetanje požara određen jednomjesečni istražni zatvor

31.07.2019 07:00 ŠIBENIK, 30. srpnja 2019. (Hina) - Zbog opasnosti da bi mogla ponoviti teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, sudac istrage šibenskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 53-godišnjakinji osumnjičenoj za podmetanje velikog požara u Dubravi kod Šibenika, a nad njom će se provesti psihijatrijsko vještačenje radi utvrđivanja ubrojivosti.

Predsjednica šibenskog Županijskog suda Nives Nikolac izjavila je u utorak kako je jednomjesečni istražni zatvor određen na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva. Najavila je kako u nastavku postupka nad osumnjičenom slijedi psihijatrijsko vještačenje kojim će se utvrđivati njeno zdravstveno stanje i ubrojivost, a s obzirom da je ona zbog namjernog podmetanja požara bila kažnjeno gonjena i 2017. godine, ali je utvrđeno da je to napravila u stanju neubrojivosti. 

U šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu u ponedjeljak su u nazočnosti liječnika psihijatra i odvjetnika pokušali ispitati osumnjičenicu, no to nije učinjeno zbog iznesene sumnje liječnika u njenu raspravnu sposobnost i mogućnost iznošenja obrane. Osumnjičena je da je prošle subote na predjelu Dubrava kod Šibenika s ciljem izazivanja požara otvorenim plamenom zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti pa se, uslijed jakog južnog vjetra, požar brzo proširio te zahvatio okolna mjesta, ugrozivši poljoprivredne površine i stambene objekte. 

Inače, osumnjičena je prije dvije godine uhićena zbog izazivanja sedam požara na istom području, a lani u listopadu je otpuštena s psihijatrijskog liječenja i vratila se na posao u Hrvatskim autocestama.