Dnevne novosti

Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

25.07.2019 07:20 KABUL, 24. srpnja 2019. (Hina/AFP/Reuters) - Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad u srijedu u Kabulu u kojemu je poginuo jedan i ranjena dvojica hrvatskih vojnika, prenose agencije.
Josip Briški (27) podlegao je ozljedama nakon što se bombaš samoubojica zabio u jedno od vozila u konvoju na putu prema zračnoj luci.

Talibani su priopćili da je njihov borac umro kao "mučenik" nakon što je ubio ili ozlijedio "velik broj agenata CIA-e" raznijevši se u automobilu punom eksploziva, prenosi AFP. Reuteres ističe da je to prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Najnoviji bombaški napad dogodio se uslijed priprema za osmu rundu pregovora između Sjedinjenih Američkih država i talibanskih dužnosnika u Kataru ovog tjedna radi okončanja rata u Afganistanu koji traje 18 godina.

U Afganistanu je oko 20 tisuća stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, u sklopu misije NATO-a predvođene SAD-om u kojoj obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama. Pojedine američke postrojbe obavljaju antiterorističke operacije.

Dužnosnici su u Kabulu rekli da su talibanski borci raznijeli vojno vozilo sa stranim vojnicima, usmrtivši jednog i ozlijedivši najmanje trojicu. "Eksplozija je zahvatila konvoj stranih vojnih snaga na području Tarakhela, na cesti između Kabula i Jalalabada", izjavio je glasnogovornik policije u Kabulu, Ferdous Faramarz.

Benjamin Burbank, glasnogovornik NATO-ove misije Odlučna podrška rekao je da je član koalicijskih snaga preminuo od ozljeda nakon što je jedno njihovo vozilo pogođeno eksplozivnom napravom.