Dnevne novosti

SAD: Prva oslobađajuća presuda za ubojstvo zahvaljujući novoj DNK metodi potrage za srodnicima

19.07.2019 07:15 ZAGREB, 18. srpnja 2019. (Hina/Afp) - Primjenom revolucionarne DNK metode potrage za srodnicima Amerikanac je u srijedu oslobođen krivnje za ubojstvo počinjeno prije više desetljeća.
Christopher Tapp (43) odslužio je 20 godina zatvora od 30-godišnje kazne za silovanje i ubojstvo Angie Dodge 1996.U srijedu sud u Idahou poništio je osuđujuću presudu na temelju dokaza koji su rezultat "genetičke genealogije" - tehnike kojom je izvedeno DNK uparivanje s udaljenim rođacima.

"To je novi život, novi početak, novi svijet za mene i uživat ću u svakom danu", rekao je Tapp na kraju ročišta, prenose lokalni mediji.

Njegovo oslobađanje uslijedilo je nakon što je policija u svibnju uhitila drugog osumnjičenika Briana Drippsa. Dripps, koji je identificiran novom tehnologijom, priznao je krivnju za taj zločin. Genetička genealogija prvi je puta osvojila naslovnice u travnju prošle godine kad je uz njezinu pomoć identificiran "Golden State ubojica" u Kaliforniji kojeg se sumnjiči za 12 ubojstava i više od 50 silovanja koja su počela sredinom 1970-ih. U tom slučaju, kao i u još 70 koji su od tada riješeni, DNK pronađena na mjestu zločina uspoređena je s DNK milijuna ljudi u bazama podataka u kojima zainteresirani traže uz pomoć vlastite DNK svoje srodnike.

Te baze podataka omogućavaju korisnicima da traže slične DNK profile svojima i tako otkriju srodnike. Baze podataka omogućavaju i policiji da pronađe srodnike počinitelja koji su ostavili DNK tragove na mjestima zločina i tako dođu do identiteta krivaca.

Tappov slučaj prvi je u kojemu je genetička genealogija dovela do oslobađanja osobe osuđene za zločin.Genetičarka CeCe Moore rekla je za ABC kako je bilo nevjerojatno iskustvo biti dijelom tima koji je oslobodio krivnje Tappa.

Tapp je 1998. osuđen na 30 godina zatvora na temelju vlastitog priznanje koje je povukao. Slučaj se počeo urušavati i prije primjene nove tehnike i 2017. pušten je na slobodu u okviru sudske nagodbe no presuda za ubostvo nije poništena.

Godinu kasnije njegov je odvjetnički tim ishodio pravo na testiranje tragova sperme u spavaćoj sobi Angie Dodge i genetička genealogija dovela je istražitelje do Briana Drippsa. Dripps, koji je 1996. živio u ulici preko puta Dodge, priznao je krivnju nakon testiranja opuška kojeg je odbacio u blizini mjesta zločina.