Dnevne novosti

Karlovačkoj županiji za proračunsku transparentnost ocjena odličan

08.07.2019 07:37 KARLOVAC, 5. srpnja 2019. (Hina) - Proračun Karlovačke županije, prema istraživanju Instituta za javne financije, šestu godinu zaredom je najtransparentniji te je dobio ocjenu odličan.

Iz Ureda župana izvijestili su da je vrlo dobra i prosječna ocjena proračunske transparentnosti Karlovačke županije te njenih gradova i općina - iznadprosječnih 4,2.

Pokazala su to istraživanja u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019. na temelju objavljenih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

Proračunska transparentnost omogućava uvid u provjerene i potpune informacije o lokalnim proračunima, a građanima nudi mogućnost utjecaja na efikasno prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava te smanjuje mogućnost korupcijeInstitut za financije petu godinu zaredom analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, uzimajući u obzir objavu ključnih proračunskih dokumenata. 

Primjerice istraživani su podaci o izvršenju proračuna za 2017. i polugodišnja izvješća o izvršenju proračuna za 2018. te jesu li za tekuću godinu objavljeni prijedlozi proračuna, izglasani proračuni te je li objavljen vodič za građane za tekući proračun.

Objava proračunskih dokumenata su potvrda pridržavanja Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacija i preporuka Ministarstva financija.

Prema objavljenim podacima, najdostupniji su podaci upravo županijskog proračuna Karlovačke županije, te je proračunska transparentnost ocijenjena ocjenom odličan.