Dnevne novosti

Konsolidacija europskog bankarskog sektora potrebna radi veće efikasnosti

05.07.2019 07:10 LONDON, 5. srpnja 2019. (Hina/Reuters), Europski bankarski sustav nakon zadnje financijske krize još uvijek posluje s viškom kapaciteta pa prostora ima za nova spajanja ali radi povećanja efikasnosti a ne stvaranja sve većih institucija, izjavio je supervizor u Europskoj središnjoj banci (ECB) Andrea Enria. 
„Teško je procijeniti optimalnu veličinu bankarskog sektora, no ipak se stječe dojam da je europski bankarski sektor još uvijek prevelik. Dakle, potreba za konsolidacijom postoji“, kazao je Enria u četvrtak na konferenciji u Lisabonu.Nadalje kaže da nakon krize "konsolidacija može pomoći da se eliminira višak kapaciteta". “Pritom cilj nije stvaranje sve većih banaka, već njihova veća efikasnost.

Bankarski sektor mora biti raznolik u smislu veličine”, kazao je Enria.U nekim slučajevima, kako je istaknuo, prostor za konsolidaciju posebno je važan kod srednjih i manjih banaka.

Napominje također da bi odluke o konsolidaciji trebali donositi menadžeri i dioničari i da nije na regulatorima da kažu koliko bi velik bankarski sektor trebao biti. "Ipak, stječe se dojam da je višak kapaciteta još uvijek prisutan", ocijenio je."Ne radi se samo o prekograničnim spajanjima, nego i o integraciji na lokalnoj razini", poručio je Enria.