Dnevne novosti

Pejčinović Burić nakon izbora za glavnu tajnicu rekla kako Vijeće Europe nikada nije bilo važnije

27.06.2019 07:20 ZAGREB/STRASBOURG, 26. lipnja 2019. (Hina), Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić rekla je u srijedu da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe. 
"Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je u svom prvom govoru kao novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE. 

Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama", rekla je Pejčinović Burić. "Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana", zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori. 

Pejčinović Burić je u srijedu izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe sa 159 glasova zastupnika Parlamentarne skupštine VE, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Izabrana na pet godina kako bi vodila i zastupala organizaciju glavna tajnica je "odgovorna za strateško planiranje, usmjeravanje programa aktivnosti i za proračun Vijeća Europe" koji je za 2019. iznosi 437 milijuna eura.  

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi.

Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine.