Dnevne novosti

U Istanbulu počelo suđenje organizatorima mirnog prosvjeda na Taksimu

26.06.2019 07:05 SILIVRI, 24. lipnja 2019. (Hina/Reuters), Suđenje turskom poduzetniku Osmanu Kavali i 15 pripadnika civilnog društva započelo je u ponedjeljak u Istanbulu s optužbama da su prije šest godina prosvjedima htjeli zbaciti vladu tadašnjeg premijera, a današnjeg predsjednika Tayyipa Erdogana. 
Prosvjedi o kojima je riječ dogodili su se prije šest godina, a izbili su zbog planova vlasti da preurede područje oko trga Taksim što je uključilo i uništavanje posljednje zelene oaze u parku Gezi u središtu najvećeg turskog grada, a potom su se proširili diljem zemlje. 

Erdogan je tada tvrdio da iza njih ne stoji borba za okoliš, nego za zbacivanje njegove vlade. Kavala, filantrop, poduzetnik i borac za ljudska prava koji je u pritvoru već 600 dana, u ponedjeljak je iznio svoju obranu na sudu u Silivriju, gradu zapadno od Istanbula i lokaciji najvećeg zatvora u Turskoj. 

"Optužba zbog koje sam pritvoren posljednjih 20 mjeseci temelji se na nizu tvrdnji koji nemaju utemeljenje u činjenicama i opiru se logici", rekao je Kavala sudu. Ispred te institucije okupilo se nekoliko stotina prosvjednika, pobornika Kavale i drugih optuženika. U blizini su i policijske snage. 

Tužiteljstvo u 657 stranica dugoj optužnici traži kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja, a svi optuženici osim Kavale i još jednog optuženika brane se sa slobode, piše agencija dpa.

Neki od njih izbjegli su iz države. Zahtijevajući da se odbace "apsurdne optužbe" protiv svih 16 optuženika međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International opisala je suđenje kao "grubi pokušaj ušutkavanja nekih od najistaknutijih turskih predstavnika civilnog društva", prenosi dpa. 

Policija je 29. svibnja 2013. nasilno rastjerala prosvjednike koji su mirno okupirali trg Taksim a taj obračun s prosvjednicima izazvao je protuvladine prosvjede širom zemlje.