Dnevne novosti

Državno odvjetništvo BiH kaže da se pokušava destabilizirati pravosuđe zemlje

21.06.2019 07:05 MOSTAR, 19. lipnja 2019. (Hina), Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine otvorilo je posebnu istragu o pritiscima i manipulacijama vezanim za slučaj navodnog podmićivanja predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije koje se plasiraju putem medija, a čiji je cilj, kako smatra, destabiliziranje pravosudnog sustava zemlje, priopćeno je u srijedu iz državnog odvjetništva BiH. 
"U posljednje vrijeme, prisutni su svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužiteljstva BiH odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa", navedeno je u priopćenju državnog odvjetništva BiH te dodaje da je tužiteljstvo započelo posebnu istragu. 

"Državno odvjetništvo formiralo je predmet gdje će se s dužnom pozornošću i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabiliziranja pravosudnog sustava", rečeno je u priopćenju.  

Državno odvjetništvo ranije je osumnjičilo inspektora Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandžu za primanje mita te poduzetnika Nermina Aleševića na nezakonito snimanje i prisluškivanje u istrazi u kojoj je ispitan i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

No, državno odvjetništvo nije osumnjičilo Tegeltiju iako se u javnosti u toj zemlji nastojao stvoriti dojam kako je on povezan s ovom korupcijskom aferom.  Video zapis o susretu između Tegeltije, Aleševića i Pandže objavljen je na internetskom portalu koji je blizak obavještajnim krugovima u BiH.

Alešević je tražio pomoć da se ubrza sudski postupak u imovinsko-pravnome sporu, što je Tegeltija obećao napraviti, dok je u drugome dijelu video zapisa policijski inspektor Pandža tražio mito pravdajući se da to radi u ime predsjednika VSTV-a, tijela koje bira i nadgleda rad sudaca i tužitelja. 

U kasnijoj istrazi, u iskazu pred državnim odvjetništvom suspendirani djelatnik SIPA-e je opovrgnuo kako je mito tražio za predsjednika VSTV-a, nego za sebe.  Iz državnog odvjetništva BiH naveli su kako su prikupljeni dokazi te je pokrenuta istraga protiv osumnjičenih Marka Pandže i Nermina Aleševića zbog primanja i davanja mita, dok je Alešević osumnjičen i za kazneno djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja. 

Dodaje se kako je saslušan veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija. Zbog ovoga slučaja temeljitu istragu zatražile su i brojne međunarodne organizacije angažirane u BiH.