Dnevne novosti

Sabor: Što prije popuniti Programsko vijeće HRT-a

06.06.2019 07:35 ZAGREB, 5. lipnja 2019. (Hina), I vladajući i oporba složili su se u srijedu u Hrvatskom saboru da je što prije potrebno popuniti Programsko vijeće HRT-a sa četiri nova člana kako bi čim prije nastavilo obavljati nadzor programa javne radiotelevizije, a saborski Odbor za informiranje podnio je listu od 12 kandidata.

U raspravi o listi kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a Nenad Stazić (SDP) kazao je da se Programsko vijeće nije sastalo od prosinca zbog nedostatka kvoruma, dodavši kako je čim prije potrebno pristupiti Vijeće.Također je kritizirao kvalitetu programa HRT-a, rekavši da je velika odgovornost Programskog vijeća za nadzor kvalitete programa .

"To više nije nikakva javna televizija i zapravo nema više nikakvog razloga da ljudi plaćaju pristojbu od 80 kuna mjesečno jer ne dobivaju nikakva javan servis", ustvrdio je SDP-ov zastupnik Stazić.

Sunčana Glavak (HDZ) složila se kako je nužno što prije popuniti Programsko vijeće HRT-a, no, ne misli a se kvaliteta programa urušila niti da treba ukinuti pretplatu. "HRT ima dodanu vrijednost koje druge televizije nemaju, a to je obrazovni, znanstveni i općedruštveni doprinos", istaknula je HDZ-ova zastupnica Glavak.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije podnio je listu od 12 kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a od kojih svi ispunjavaju uvjete iz javnog poziva.

Kandidati su Josip Čerina, Franko Dota, Lidija Gašparović, Tvrtko Jakovina, Zdravko Kedžo, Petar Lovrić, Želimir Mesarić, Aleksandar Milošević, Ivica Miškulin, Krešimir Planinić , Tomislav Radić i Antun Vujić.

Hrvatski sabor će pojedinačno glasovati o svim kandidatima i odluku će donositi većinom glasova svih zastupnika. Ako pojedini ili svi kandidati dobiju jednak broj glasova zastupnika u Hrvatskome saboru, ponovit će se glasovanje dok se ne izaberu članovi Vijeća HRT-a.

Programsko vijeće HRT-a ima ukupno 11 članova, Hrvatski sabor bira i razrješuje devet članova imenovanih na mandat od četiri godine, a dva člana biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa javne radiotelevizije.

Zastupnici su u srijedu bez veće rasprave podržali izmjene Zakona o poštanskim uslugama kojima se unapređuju usluge prekogranične dostave paketa, osigurava bolji regulatorni nadzor, te izjednačavaju cijene prekogranične dostave paketa, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima.

Sve navedeno, kako je kazao državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, izravno će utjecati na nastavak trenda rasta paketnih pošiljaka i elektroničke trgovine u Hrvatskoj.

Na zadnjoj točki dnevnog reda zastupnici Živog zida nisu se kao predlagatelji pojavili na raspravi o svom prijedlogu zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine kojim predlažu uvođenje posebnog poreznog upravnog postupka ispitivanja porijekla imovine i oduzimanja nezakonito stečene imovine.Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.