Dnevne novosti

Europska komisija smatra da je češki premijer Babiš u sukobu interesa

03.06.2019 07:15 PRAG, 31. svibnja 2019. (Hina/Reuters), Europska komisija smatra da je češki premijer Andrej Babiš u sukobu interesa jer je njegovo poslovno carstvo dobilo novac iz europskih fondova, a Češka bi zbog toga mogla izgubiti dio sredstava iz EU-a, prenijele su u petak dnevne novine Hospodarske noviny.
Potvrdi li se to u daljnjim postupcima, Češka će možda morati vratiti neodređeni dio novca iz fondova namijenjenih tvrtkama, navodi se na portalu novina.To bi bio i politički udarac Babišu koji je odlučno odbacivao tvrdnje da je prekršio pravila, a moguće je i da njegove tvrtke više neće moći dobivati europske poticaje.

Babiš je prije stupanja na dužnost premijera bio vlasnik tih tvrtki kojima danas upravljaju zaklade koje kao korisnika navode upravo njega. Glasnogovornik Komisije odbio je komentirati navode lista i "postupke revizije u tijeku".Babiš je rekao Reutersu da se ne slaže sa stajalištem EK-a.

"Ovo je tek preliminarni prijedlog koji će se temeljito analizirati i Češka će ga komentirati. Tek tada se može govoriti o konačnom izvještaju. Odlučno odbacujem poziciju Komisije i borit ću se da je promijenim", kazao je Babiš.

"Češka sigurno neće vratiti bilo kakve poticaje. Ne postoji razlog za to, zato što ne kršim češka niti europska pravila o sukobu interesa", dodao je.Ministar financija je potvrdio da je primljen preliminarni izvještaj, ali je odbio potvrditi zaključke, kazavši da bi se oni mogli promijeniti nakon što češka strana dostavi svoje komentare. Istraga protiv Babiša vodi se i u Pragu zbog navodne zloupotrebe dva mlijuna eura europskih poticaja prije deset godina.

Babiš te optužbe odbacuje.Babišev koncern Agrofert, stvaran u posljednjih 25 godina, konglomerat je 250 manjih tvrtki koje je Babiš rasporedio u trustove 2017. Agrofert prima desetke milijuna eura godišnje iz europskih fondova, većinom poljoprivrednih poticaja koji nisu uključeni u postojeću istragu.

EU je prekinula s isplatama Češkoj krajem prošle godine kako bi nadoknadila sredstva u proračunu za projektna financiranja iz europskih strukturnih fondova za Agrofertove tvrtke. Ministar financija je rekao da je riječ o 161 milijunu kruna (oko 46 milijuna HRK).

Nevladina organizacija Transparency International, koja je inicirala istragu EU-a, procjenjuje da će vlada morati vratiti oko 19 milijuna eura europskih subvencija koje bi trebala naplatiti od Agroferta. Opozicijska Piratska stranka rekla je da će tražiti glasanje o nepovjerenju Babiševoj manjinskoj vladi, ali vlada trenutno ima čvrstu potporu u parlamentu.