Dnevne novosti

Splitski HNK: Zbog autorskih prava promjena naslova baleta

03.06.2019 07:05 SPLIT, 31. svibnja 2019. (Hina) - Plesna predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, najavljena kao Balet o jednoj mladosti, premijerno će se održati u petak pod naslovom Balet o mladosti, priopćeno je iz splitskog HNK. 
Do promjene naslova došlo je na traženje vlasnika autorskih prava pjesme O jednoj mladosti, koja se također neće izvoditi u sklopu predstave.Balet o mladosti predstava je Baleta HNK Split u koreografiji Igora Kirova, uz glazbu popularnih domaćih šlagera i šansona mahom iz šezdesetih godina.

Premijerna izvedba u petak, 31. svibnja, počinje u 20,30 sati, a repriza je na programu 1. lipnja u 20 sati. Prema pisanju medija, v.d. intendanta splitskog HNK-a Goran Golovko potvrdio je da plesna predstava, najavljena kao Balet o jednoj mladosti, neće biti izvedena pod tim nazivom jer je na adresu te kazališne kuće stigao dopis jednog odvjetničkog ureda u kojemu se traži da odustanu od spomenutoga naziva predstave.

U dopisu je zabranjena i  izvedba skladbe "O jednoj mladosti" poznatog evergreena hrvatskog skladatelja Karla Matikoša u izvedbi Josipe Lisac, koja je i nositeljica autorskih prava za tu pjesmu.