Dnevne novosti

Švedski sud će održati ročište unatoč bolesti Assangea, otkriva odvjetnik

29.05.2019 07:15 STOCKHOLM, 28. svibnja 2019. (Hina/Reuters) - Švedski sud odbacio je zahtjev za odgodom planiranog ročišta o određivanju pritvora u odsutnosti osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu u sklopu istrage o navodnim silovanjima, izjavio je u utorak branitelj Assangea. 
Švedsko pravosuđe vodi istragu o optužbama za silovanje protiv Assangea, koje ovaj odbacuje, a ročište je zakazano za 3. lipnja. Švedski odvjetnik Per Samuelson rekao je Reutersu da je u petak posjetio Assangea u britanskom pritvoru, nakon čega je zatražio odgodu ročišta.  

"Jedan od razloga je što je Assangeovo zdravstveno stanje onemogućilo vođenje normalnog razgovora s njim", rekao je Samuelson.Dvije žene optužile su Assangea prije deset godina za seksualni napad, a on je izručenje Švedskoj izbjegao zatraživši azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu 2012. godine.

Švedski istražitelji prije dvije godine odustali su od slučaja, jer su smatrali da slučaj ne može napredovati dok se Assange krije u ekvadorskoj ambasadi.Njegovo izručenje britanskim vlastima dovelo je do ponovnog otvaranja istrage. Odluka o otvaranju istrage otvorila je pitanje hoće li Assange biti izručen Švedskoj ili Sjedinjenim Državama gdje ga optužuju za urotu protiv države zbog objave povjerljivih podataka.