Dnevne novosti

Srbija uvodi kaznu doživotnog zatvora, stručnjaci i oporba upozoravaju na kršenje konvencija

22.05.2019 07:20 BEOGRAD, 21. svibnja 2019. (Hina) - Srbija je u utorak, usvajanjem izmjena Kaznenog zakonika (KZS), uvela doživotni zatvor za najteža kaznena djela, bez mogućnosti uvjetnog otpusta u slučajevima silovatelja i ubojica djece, trudnica i nemoćnih osoba, ali su pojedine zakonske odredbe izazvale protivljenje dijela oporbe i stručne javnosti.

Izmjene KZS-a potaknula je inicijativa zaklade "Tijana Jurić", proizišla iz peticije koju je potpisalo oko 160.000 građana, slijedom prijedloga oca svirepo ubijene djevojčice da na prijave nestanka djece policija i istražni organi reagiraju promptno i bez odlaganja.

Igor Jurić je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo u znak sjećanja na njegovu maloljetnu kćer Tijanu, koja je oteta i svirepo ubijena. Najviša zaprijećena kazna u Srbiji za najteža kaznena djela do sada je bila od 30 do 40 godina, a zamijenit će je doživotni zatvor.

Prema usvojenim izmjenama KZS-a, sud ne može uvjetno otpustiti osuđenog za kaznena djela teškog ubojstva, silovanja, obljube nemoćne osobe, obljube djeteta i obljube zlouporabom položaja. Promjene zakona određuju i da se doživotna kazna zatvora ne može izreći osobi koja je u vrijeme kada je počinila kazneno djelo imala manje od 21 godine. Osuđenici na doživotni zatvor za dijela za koja je moguć uvjetni otpust, mogu ga zatražiti tek poslije 27 godina provedenih iza rešetaka.

Zaklada "Tijana Jurić" je 9. studenog 2017. Skupštini Srbije predala inicijativu za izmjene i dopune Kaznenog zakonika s potpisima 158.460 građana Srbije. Doživotna kazna sada će se odnositi i na druga djela za koja je bila zaprijećena kazna do 40 godina zatvora - ubojstvo predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi činjenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civila, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, te protiv ratnih zarobljenika, uporabu nedopuštenih sredstava borbe, uništenje i oštećenje nukleatnog objekta i ugrozu osoba pod međunarodnom zaštitom.

Upozorenja o kršenju međunarodnih konvencija

Usvajanje zakona bojkotirao je dio oporbe koji već nekoliko mjeseci ne sudjeluje u radu parlamenta u znak prosvjeda što državni vrh ignorira zahtjeve sudionika prosvjednih šetnji "1 od 5 milijuna". Zastupnici Stranke moderne Srbije (SMS) poručili su da usvojene izmjene KZS-a i uvođenje doživotne kazne te ukidanje uvjetnog otpusta za pojedina kaznena djela, "ugrožavaju europski put Srbije" te da Srbija na taj način krši vlastiti ustav i europske konvencije koje je potpisala.

"Mi želimo da zločinac nikada ne izađe iz zatvora, ali želimo da o tome odlučuje sud, a ne zastupnici", naglasio je zastupnik SMS-a Vladimir Đurić. Pojedini predstavnici stručne javnosti i pravosuđa usprotivili su se izmjenama zakona tvrdeći kako se drastičnom kaznom osuđenicima "ne ostavlja nada". Sudac prizivnog suda Miodrag Majić  drži da predviđene odredbe predstavljaju kršenje međunarodnih konvencija i europskih standarda, ali i Ustava Srbije.

"Suci primjenjuju zakon, kakav god da je. Kada jednom to osvane kao zakon, ja ću ga primjenjivati, bez obzira na to što mislim", rekao je Majić. On je istaknuo da je izostala javna rasprava i izjašnjavanje struke, a "poglavito je problematično" što je isključena mogućnost uvjetnog otpusta jer se time, po međunarodnim standardima, osuđenike ostavlja "bez nade i perspektive" i smatra se nečovečnim kažnjavanjem. Kako je upozorio, riječ je o kršenju međunarodnih obaveza, ali i Ustava Srbije jer "stroža kaznena politika u ovakvim slučajevima ne rješava problem, već ga čini složenijim".

Zastupnica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić podsjetila je na odluku oporbe da neće glasovati ni i u slučaju takozvanog "Tijaninog zakona" jer drži kako je cilj vlasti da na sve načine pokušava dovesti oporbu u parlament kako bi "europskim institucijama pokazala da je sve u redu s demokracijom u Srbiji".

Rašković Ivić zamjera što je početnim zahtjevima za izmjene KZS-a, koje je potpisima podržalo 160.000 ljudi, vlast "dodala i teška kaznena djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije", što "nema veze sa prvobitnom idejom" oca ubijene djevojčice Tijane Jurić i predloženih promjena, simbolički nazvanih "Tijaninim zakonom".