Dnevne novosti

Sud EU-a poništio odluku Komisije protiv progresivnog oporezivanja u Poljskoj

17.05.2019 07:10 LUXEMBOURG, 16. svibnja 2019. (Hina/dpa) – Progresivno oporezivanje maloprodajnih kompanija u Poljskoj u skladu je sa zakonima Europske unije i ne predstavlja državnu potporu malim poduzećima, presudio je u četvrtak Opći sud EU-a, poništivši time odluku Europske komisije.
Poljska je planirala progresivno oporezivati maloprodajne kompanije - po stopi od 0,8 posto one s prometom od 17 milijuna do 170 milijuna zlota, te od 1,4 posto one s prometom većim od 170 milijuna zlota. Porez je trebao stupiti na snagu 2016. ali ga je Komisija blokirala pokretanjem istrage koja je trebala pokazati predstavlja li nedopuštenu državnu potporu manjim poduzećima.

Po završetku istrage 2017. Komisija je zaključila da porez nije u skladu s europskim propisima a Poljska se na tu odluku žalila Općem sudu EU-a. Luksemburški suci dali su za pravo Varšavi, zaključivši da progresivna struktura poreza nije diskriminatorna u kontekstu državne potpore. Polazeći od pretpostavke da je jedinstvena porezna stopa zapravo 'normalna' za maloprodajni sektor, Komisija se služila 'hipotetskim' standardom, dodali su suci.

Veće porezno opterećenje za veće kompanije možda je primjereno budući da "poduzeća s većim prometom zahvaljujući pukoj ekonomiji veličine imaju razmjerno niže troškove nego ona s manjim prometom", zaključio je europski sud.Komisija je pogriješila i u zaključku da se prava namjera poljske vlade ne podudara s deklariranim ciljem poreza, utvrdili su suci.

Cilj poljske vlade bilo je "uvođenje sektoralnog poreza baziranog na načelu porezne redistribucije", konstatira Opći sud EU-a. Takav porez "sam po sebi ne implicira selektivnu prednost", zaključuje.EK se u roku od dva mjeseca može žaliti na presudu najvišoj sudskoj instanci u EU, Europskom sudu pravde.