Dnevne novosti

Plenković: Stečaj Uljanika ne znači likvidaciju

15.05.2019 07:25 VELIKO TRGOVIŠĆE, 14. svibnja 2019. (Hina) - Stečaj Uljanika ne znači likvidaciju, ponovio je u utorak premijer Andrej Plenković u Velikom Trgovišću ustvrdivši da će radnici sada dobiti više nego da nije donesena odluka o stečaju.

Plenković je nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća kod rodne kuće Franje Tuđmana na 97. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika, odgovarao na pitanja novinara, a jedna od tema bila je i situacija u Uljaniku. Na primjedbu da je naljutio radnike Uljanika kada je rekao da za njih slijedi nova faza, da će dobiti određena sredstva i pravnu pomoć koju do sada nisu mogli dobiti, Plenković je ponovio da će radnici dobiti plaću.

Plaće u Uljaniku i 3. maju su isplatili porezni obveznici

"Dobit će novac, dobit će plaću i to je bila poanta. Ovo je odluka suda, o tome moramo razmišljati i još jednom ponoviti: nema druge kompanije za koju je jedna Vlada isplatila 3,2 milijarde kuna. Riječ je privatnoj kompaniji i to moramo svi skupa razumjeti", kazao je premijer.

Pritom je istaknuo da su sve plaće u Uljaniku, 3. maju i svim kooperantima prošle godine isplatili porezni obveznici, a ne sama kompanija svojim sredstvima i poslovanjem."Stečaj ne znači likvidaciju i zato sam rekao da to nije kraj. Radnici će dobiti sve ono što mogu dobiti po zakonu, a sada će dobiti više nego bi dobili bez te odluke i to je poanta", rekao je Plenković ponovivši da će za desetak dana u Zagreb i Rijeku na razgovore o budućnosti brodogradilišta doći drugi dio kineske delegacije.

Premijer je komentirao i vremenske nepogode u pojedinim dijelovima Hrvatske koje su izazvale brojne probleme i štete, primjerice u Zagrebu, a velike količine kiše uzrokovale su porast vodostaja rijeka, zbog čega na mnogim lokacijama prijete poplave.

Situacija s porastom vodostaja pod kontrolom

"U kontaktu sam bio sinoć i jutros s ministrima Ćorićem i Božinovićem, čuo sam se sa županom Jelićem u Karlovcu. Situacija u Karlovcu je, čini mi se, pod kontrolom, iz onoga što ja razumijem na temelju podataka s terena. Najviše pozornosti treba obratiti upravo na Hrvatsku Kostajnicu”, kazao je Plenković. Najavio je da će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poslijepodne otići u Hrvatsku Kostajnicu kako bi provjerio situaciju na terenu.

"Svi su angažirani – od Hrvatskih voda pa do svih drugih službi. Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja, ali to su krajevi i gradovi i općine u Hrvatskoj koji su navikli na visoke vodostaje. Iskustvo koje imamo u obranama od poplave, kao i zakone koje smo donijeli pa i tehničke mjere i financijska ulaganja, osobito kroz box-barijere u Karlovcu, već su učinili razliku u odnosu na prošlu godinu, a i ove godine je ista situacija”, rekao je.
Plenković je poručio kako unatoč svemu treba biti budan, pratiti situaciju na terenu i pravovremeno reagirati, a eventualne štete što prije otklanjati.

Izbori za EU parlament bitni za dva strateška cilja - ulazak u Schengen i uvođenje eura

Također je kao predsjednik HDZ-a izrazio zadovoljstvo tijekom stranačke kampanje za izbore za Europski parlament."HDZ je politička snaga koja je i dosad kroz svoje zastupnice i zastupnike u Europskom parlamentu najbolje i najsnažnije artikulirala hrvatske interese, bila je konzistentna u svim svojim aktivnostima, na tragu i komplementarnoj aktivnosti onoga što radi Vlada kroz Vijeće ministara", kazao je.

HDZ-ov program "Hrvatska za generacije" i kandidati jamstvo su da će birači dati povjerenje HDZ-ovcima i poslati ih u Europski parlament, da će Hrvatska u EU parlamentu imati ljude koji doista znaju što su nadležnosti Europske unije, koja je uloga EU parlamenta, što su europske politike i europski proračun, kakav okvir u kojem globalnom i europskom kontekstu hrvatski zastupnici tamo trebaju zastupati, nabrojao je.

"Najbitnije je da će biti u najutjecajnijoj političkoj skupini, onoj koja dominantno utječe na smjer razvoja Europe, a samim time i smjer razvoja Hrvatske. To smo dokazali u zadnjih šest godina, a tako će biti i u sljedećih pet godina mandata Komisije i Parlamenta koji su jako bitni za dva temeljna strateška cilja Hrvatske - ulazak u Schengen i postupno, sustavno, temeljito i argumentirano pripremanje za uvođenje eura", rekao je.

To su dva strateška cilja, uz strateške projekte poput Pelješkog mosta, zračnih luka, cesta i željeznica, širokopojasnog interneta, LNG terminala, daljnjeg ulaganja u hrvatsku poljoprivredu i ruralni razvoj, male i srednje poduzetnike, znanost i obrazovanje, poručio je Plenković.