Dnevne novosti

Oporba za izmjenu Uredbe o naknadi za eksploataciju ugljikovodika, vladajući protiv

03.05.2019 07:20 ZAGREB, 2. svibnja 2019. (Hina) - Saborska oporba dala je u četvrtak potporu HSS-ovu prijedlogu koji Vladu obvezuje da u roku od 90 dana izmijeni Uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika,  tako da se unutar rente od 10 posto osigura veći prihod lokalnim jedinicama, no vladajući ga ne prihvaćaju uz obrazloženje da su u tom smislu potpisani međudržavni ugovori koji vrijede do 2024. godine.

U ime Kluba HSS-a Davor Vlaović rekao je da se prijedlog odnosi na više hrvatskih županija, a tako prikupljeni prihod koristio bi se za sufinanciranje projekata iz EU fondova. Podsjetio je da, primjerice. mađarski MOL u drugim zemljama plaća tu naknadu između 15 i 28 posto, te da je HSS-ov prijedlog utemeljen upravo na takvoj praksi.  

Branimir Bunjac najavio je potporu Živog zida izmjeni te uredbe koja je, tvrdi, u interesu pravednije naknade i povećanja transparentnosti. Napomenuo je da u nekim zemljama naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika idu i do 30 posto, a u Hrvatskoj se isplaćuje paušal neovisno o opsegu proizvodnji i cijeni energenta.

Bunjac: Prijete velike štete i nepovratno zagađenje  

Bunjac je upozorio na opasnost i štetnost eksploatacijske metode, tzv. frackinga, odnosno katalitičkog frakturiranja kojim se uz pomoć ogromne količine vode pomiješane s kancerogenim kemikalijama pod visokim tlakom upumpavaju pod zemlju čime se, ističe, razmrvljuje tlo i na taj način stvaraju pukotine kroz koje se crpi plin. "Te štetne kemikalije trajno ostaju u tlu i prijete zagađenjem podzemne vode i hrane. Stoga prijete velike potencijalne štete i nepovratno zagađenje", upozorio je Bunjac.  

Miro Totgergeli je u ime HDZ-a dao potporu Vladi te se usprotivio izmjenama spomenute Uredbe, istaknuvši da su jedinice lokalne samouprave nekada dobivale 3 posto naknade, a sada dobivaju 3 posto od 10 posto, a županije 2 posto naknade, dok ju ranije nisu dobivale. U državni proračun ide 5 posto naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, kazao je Totgergeli i dodao kako su se nalazišta nekad više eksploatirala i bila izdašnija, pa su i prihodi bili veći.

Milatić: Ukupni prihodi od naknada oko 450 milijuna kuna 

Državni tajnik za energetiku Ivo Milatić ustvrdio je kako prema sadašnjem zakonu lokalne jedinice nisu zakinute, već da je prihoda od naknada svakim danom sve više. Najavio je da se za šest mjeseci zatvaraju natječaji za eksploatacijska polja Panon 2, što će biti novi prihod za jedinice lokalne samouprave. Milatić je ustvrdio da su ukupni prihodi od tih naknada na razini 450 milijuna kuna te najavio izradu stručne analize te će se, kada bude gotova, razmotriti njezini rezultati i iskustva drugih zemalja.