Dnevne novosti

Sabor o Mostovu prijedlogu o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa

25.04.2019 07:05 ZAGREB, 24. travnja 2019. (Hina) - Rasprava o Mostovu prijedlogu o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa o kojem u srijedu navečer raspravlja Hrvatski sabor popraćen je brojim kritikama koje su na račun vladajućeg HDZ-a iznijeli predstavnici Mosta, ali i drugih oporbenih stranaka.
Branko Bačić je, međutim, govoreći u ime HDZ-ovog kluba zastupnika prozvao Most za politikanstvo, ustvrdivši kako Hrvatska, osim potrebe da se pokazuje domoljubnost, ne bi ništa dobila proglašavanjem isključivoga gospodarskog pojasa a što već nije dobila proglašavanjem ZERP-a.

Predstavnik Mosta Nikola Grmoja, koji je predstavio prijedlog zakona, prozvao je premijera Plenkovića da nepogrešivo odražava stavove hrvatske vanjske politike i pristup koji je blagonaklon prema našim susjedima, iako je se stanje ribljeg fonda približilo kritičnoj razini.Grmoja je ustvrdio kako su mu neki iz  HDZ-a rekli na hodniku da se o Mostovom  prijedlogu neće glasovati prije izbora, a smatra da je razlog taj što bi vladajući, koji ne podržavaju Mostov prijedlog pokazali da im je bitnije biti u dobro s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem čije riječi o talijanskoj Istri i Dalmaciji još odjekuju u Hrvatskoj.

Pozivajući se na analizu koju je 2010. naručila Europska komisija, Grmoja je rekao da je Hrvatska godišnje proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa moga ostvarivati koristi u rasponu od 175 do 279 milijuna eura godišnje.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko rekla je da je analiza Europske komisije napravljena prije ulaska u Europsku uniju, navodeći da od Mosta nisu čuli ništa na temelju čega se tvrdi da je Hrvatska zbog neproglašenja pojasa izgubila silne milijune.„Svi argumenti iz ovog prijedloga kao da su stasali iz nekog prošlog vremena, vi predlažete da Hrvatska proglasi IGP pa da zabrani Talijanima ribariti pa da im naplaćuje ribarenje, netočno“, rekla je Metelko Zgomnbić naglasivši da je trenutkom ulaska Hrvatske u EU more postalo europsko.

Zlatko Hasanbegović iz Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku rekao je da su povjesničari, sociolozi i politolozi davno su se usuglasili da ništa ne svjedoči o snazi jednog naroda kao vladanje nad morem i morskom obalom. Ustvrdio je da ni nakon uspostave samostalnosti,  Hrvatska ne vlada onim što nam pripada.

Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je da je najvažniji strateški resurs Hrvatske more koje je oduvijek bilo svima zanimljivo. Iako se sada nalazi u Hrvatskoj, ne možemo reći da smo potpuni gospodari. Bunjac je upozorio da Hrvatska slabo gospodari morem u kojem je sve manje ribe, uništeno je 40 postio organizama i uništavaju se čitava staništa.

Bačić je rekao da je Hrvatska mogla prije ulaska u EU proglasiti isključivi gospodarski pojas i da to nitko ne bi priječio, što bi možda bilo sretnije rješenje. No, ustvrdio je  da je Vlada tada odlučila proglasiti ZERP u kojem se nalazi 95 posto sadržaja iz gospodarskog pojasa.Bačić je također ustvrdio da bi istu politiku koju Hrvatska danas vodi u odnosu na ZERP bila dužna voditi i da je bio proglašen isključivi gospodarski pojas. „Osim potrebe da pokazujemo domoljubnosti i da se pokazujemo suverenistima niste me uvjerili da je to u ovom trenutku opravdano i da bi Hrvatska nešto time dobila, rekao je.

Grmoja je zamjerio vladajućima što je njihov prijedlog uvršten u raspravu kasnim satima, ali i HRT-u što nije prenosio sjednicu na televiziji.

Zastupnici su ranije raspravili izmjene Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja, prijedlog o potvrđivanju ugovora između Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt nacionalnog sufinanciranja EU fondova do 2020. te prijedlog Zakona o pravosudnoj suradnji s državama članicama EU.
Opširnije...