Dnevne novosti

Sud EU-a: Nismo nadležni tumačiti usklađenost Ovršnog zakona s Ugovorom o funkcioniranju EU-a

25.04.2019 07:30 sud EU
ZAGREB, 24. travnja 2019. (Hina) - Nakon što je Općinski sud u Novom Zagrebu podnio zahtjev Sudu EU-a za prethodnu odluku u okviru postupka koji se vodi povodom prigovora protiv platnog naloga radi neplaćene RTV pristojbe, Sud EU-a je 11. travnja donio rješenje kojim se oglasio nenadležnim za tumačenje usklađenosti Ovršnog zakona s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije u pravnim situacijama koje ne sadržavaju nijednu poveznicu s pravom EU-a.

Postupak je započeo donošenjem rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, koje je donio javni bilježnik na prijedlog ovrhovoditelja Hrvatske radiotelevizije protiv ovršenika, hrvatskog državljanina s prebivalištem u Zagrebu, radi neplaćene RTV pristojbe, izvijestio je u srijedu Vrhovni sud.

Općinski sud je podnio zahtjev za prethodnu odluku Sudu EU-a jer smatra da je odredba članka 1. Ovršnog zakona, koja daje ovlast javnim bilježnicima da provode prisilno ostvarenje tražbine na temelju vjerodostojne isprave donošenjem rješenja o ovrsi, diskriminatorna jer dovodi do neravnopravnosti državljana Hrvatske u odnosu na državljane ostalih država članica EU-a.

"Takvom odredbom nacionalno zakonodavstvo daje ovlast javnim bilježnicima da donose ovršne naslove koji se ne priznaju u ostalim državama članicama EU-a'', stoji u priopćenju Vrhovnog suda, koji je pritom podsjetio na odluku Suda EU-a u predmetima Zulfikarpašić i Pula parking, po kojoj se hrvatski javni bilježnici, kada izdaju rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, ne mogu smatrati sudom.

S obzirom da postupak pred javnim bilježnikom ne nudi jamstvo neovisnosti i nepristranosti i da je lišen načela kontradiktornosti postupka, Općinski sud smatra da taj postupak dovodi do neravnopravnosti stranaka u postupku, pa su time narušena osnovna načela poštenog i pravičnog suđenja zajamčena Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

''Međutim, kako to proizlazi iz odluke Europskog suda, obzirom da je riječ o unutarnjoj pravnoj situaciji bez poveznica s pravom EU-a te da hipotetska gledišta povezana sa slobodnim kretanjem sudskih odluka nisu dostatna za zasnivanje nadležnosti Suda EU-a za razmatranje ovog zahtjeva za prethodnu odluku, Europski sud je nenadležan za davanje odgovora na postavljena pitanja'', stoji u priopćenju.

Vrhovni sud dodaje kako je predmet tim značajniji jer je sud koji je podnio zahtjev za prethodnu odluku do donošenja odluke Europskog suda prekinuo stotinjak predmeta u postupcima povodom prigovora na platne naloge sadržane u rješenjima o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, koje su izdali javni bilježnici.