Dnevne novosti

Ustavni sud Njemačke raspravlja o komercijalnoj pomoći pri eutanaziji

17.04.2019 07:00 BERLIN, 16. travnja 2019. (Hina) - Njemački Ustavni sud započeo je u utorak raspravu o ustavnosti zabrane komercijalnog pružanja medicinske usluge eutanazije.    
„Ovo je jedna vrlo emocionalna tema ali u ovom procesu se ne radi o moralnim ili političkim vrednovanjima samoubojstava nego isključivo o ustavnosti jednog konkretnog zakona“, rekao je predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle na početku rasprave koja bi, kako se očekuje, mogla potrajati mjesecima. Kao i nekoliko drugih europskih zemalja, Njemačka dopušta potpomognuto samoubojstvo, ali ne kada je u to uključen novac. 

Tužbu Ustavnom sudu podnijela je skupina liječnika i pacijenata koji žele ispitati ustavnost zakona iz 2015. koji zabranjuje „poticanje samoubojstava iz komercijalnih razloga“ i za to predviđa novčane kazne i do tri godine zatvora. 

Tužitelji, među kojima je i nekoliko teško bolesnih pacijenata koji priželjkuju pomoć pri samoubojstvu, pozivaju se na ustavom zajamčena prava iz kojih proizlazi i pravo na samovoljno okončanje života. Prema zakonu koji je donesen nakon dugotrajnih i kontroverznih rasprava u Bundestagu, pomoć pri samoubojstvu pacijentima je u pravilu dozvoljena ali samo ako ona nije motivirana komercijalnim razlozima. 

Predstavnici demokršćansko-socijaldemokratske vlade, čijim glasovima je zakon i izglasan, obranili su na početku rasprave svoju odluku o zabrani komercijalne pomoći pri samoubojstvu. 

„Postojala je opasnost da se pomoć pri samoubojstvu pretvori u komercijalnu djelatnost“, rekla je Kerstin Griese (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), jedna od autorica nacrta zakona koji za komercijalno pružanje pomoći pri samoubojstvu predviđa zatvorske kazne i do tri godine. Zakon ne pogađa rodbinu i osobe „bliske pacijentu“, kako stoji u zakonu.