Dnevne novosti

Sabor danas o državnim službenicima, u petak završava sjednica

09.04.2019 07:30 državni službenici
ZAGREB, 8. travnja 2019. (Hina) - Umjesto u srijedu, Hrvatski sabor ovotjedno zasjedanje počinje u utorak, raspravom o konačnim izmjenama Zakona o državnim službenicima. Do kraja tjedna planira se raspraviti 17 točaka te time zaključiti aktualnu sjednicu koja traje od sredine siječnja.

Spomenuti zakon, kako je objasnio resorni ministar Lovro Kuščević,  sa Zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika, čini paket normativnih rješenja kojima će se revidirati sustav plaća, sukladno Nacionalnom programu reformi. Umjesto sadašnjih pomoćnika ministara, koji su državni dužnosnici, predlažu se radna mjesta ravnatelja i glavnog inspektora koji bi upravljali upravnom organizacijom u sastavu ministarstva.

U državnoj službi omogućava se zapošljavanje na određeno zbog povećanog opsega poslova radi izvršenja preuzetih međunarodnih obveza, uključujući i obveze vezane uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU ili obveza iz posebnih programa Vlade, ali samo do izvršenja tih obveza. "Navedenim službenicima državna služba na određeno ne može postati služba na neodređeno vrijeme, jer ispunjenjem obveza prestaje im državna služba", istaknuo je Kuščević. 

Državni ispit za dvije razine Izmjenama se predlaže redefinirati državni stručni ispit u državni ispit, kao i propisati obveza polaganje državnog ispita za dvije razine. "Prva je za srednjoškolsku te druga za višu i visoku spremu", dodao je Kuščević. Sadašnji sustav polaganja državnog stručnog ispita usmenim putem iznimno je složen, netransparentan i dugotrajan, ispit se polaže više od sedam sati, novi bi državni ispit trajao dva sata za kandidate sa srednjom i tri sata za kandidate viših stupnjeva obrazovanja. Predlaže se i novi način polaganja državnog ispita elektroničkim putem na regionalnoj razini. "Pritom će se značajno smanjiti ukupni troškovi polaganja, koji su dosad uključivali troškove dolaska i noćenja kandidata u Zagreb, te naknade za rad članovima i tajnicima ispitne komisije", kazao je ministar. 

Sabor u utorak namjerava raspraviti i izmjene Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji čime bi se, uvjerava resorni ministar Predrag Štromar, stvorili brži, efikasniji i jeftiniji sustavi izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora.  

"Pojednostavniti će se, ubrzati i olakšati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje", najavio je Štromar koji je pobrojao tri ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, njihovo pojeftinjenje te ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.

U petak završava aktualna sjednica

"Velika je novost da projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu", dodao je Štromar. Sabor ovaj tjedan, u četiri radna dana, planira raspraviti 17 točaka, te time zaključiti aktualnu sjednicu koja traje od sredine siječnja.