Dnevne novosti

Radnici Uljanika: Već 15. dan smo u štrajku, a pomaka nema na vidiku - situacija je neizdrživa

05.04.2019 07:20 PULA, 4. travnja 2019. (Hina) - Sindikalci iz Uljanika upozorili su u četvrtak na neizdrživu situaciju radnika u pulskom brodogradilištu koji su već petnaest dana neprekidno u štrajku, a pozitivnih informacija ni od Uprave niti od Vlade nema na vidiku, zbog čega su danas po četvrti put uputili dopis premijeru Andreju Plenkoviću s pozivom da se konačno riješi situacija u Uljaniku. 
Da je ponovno uputio dopis premijeru Hini je izjavio predsjednik Štrajkaškog odbora u Uljaniku i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac "Radnika u pulskom brodogradilištu sve je manje, masovno odlaze iz Pule, a dnevno ih Uljanik napušta dvadesetak. Vjerujem da bi taj broj bio i veći kada Uljanikova kadrovska služba ne bi radila samo dva dana u tjednu. U svakom slučaju, situacija je neizdrživa, puno je tu otvorenih pitanja i upitnika, očigledno je da su svi digli ruke od nas", istaknuo je Cerovac.  

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko je nepojmljivim i žalosnim ocijenio da se Vlada na današnjoj sjednici uopće nije dotaknula stanja u Uljaniku, niti raspravljala o situaciji i agoniji radnika pulskog brodogradilišta, naglasivši kako je očito da radnike više nitko ne doživljava.Neka nam se već jednom zauvijek kaže hoće li Uljanik u stečaj ili restrukturiranje! 

"Umorni smo od svega i od svih obećanja, neka nam se već jednom zauvijek kaže hoće li Uljanik u stečaj ili u restrukturiranje. Ovo kupovanje vremena ne ide nikome u prilog", kazao je Šverko Hini i dodao kako nije čudno što je u posljednje vrijeme stotinjak Uljanikovih radnika, kako se može pročitati na društvenim mrežama, zatražilo psihijatrijsku pomoć u bolnici.     

"Slažem se s liderom Reformista Radimirom Čačićem kada tvrdi da bi bivša ministrica gospodarstva (Martina Dalić) već odavno riješila situaciju s Uljanikom te kako danas ne bi imali ovaj problem. Trebaju nam odluke, a ne obećanja. Govorimo da smo socijalna država, ali smo se upravo u slučaju Uljanik uvjerili da to ipak nismo", poručio je. 

Dodao je kako su se iz njegova sindikata javili Međunarodnoj organizaciji rada u Torinu, "jer se u slučaju Uljanik krše sve međunarodne Konvencije po pitanju radnika".