Dnevne novosti

Inicijativa "Stanovanje za sve" traži povećanje javnog stambenog fonda i priuštive stanove

03.04.2019 07:05 ZAGREB, 2. travnja 2019. (Hina) - Europska građanska inicijativa "Stanovanje za sve", koja od Europske komisije (EK) zahtijeva da omogući povećanje javnog stambenog fonda i osigura uvjete za dostupnost priuštivih stanova većem broju građana, predstavljena je u utorak na Trgu Europe odakle su građani pozvani da potpišu peticiju housingforall.eu.
"Stanovi moraju biti priuštivi, a stanovanje društvena briga", poručili su predstavnici udruga i organizacija koje su se priključile kampanji europske inicijative "Housing for all" protiveći se rastu cijena i najamnina stanova.

Kredit za rješavanje stambenog pitanja onemogućen zbog nesigurnih oblika rada

Cijene najma prelaze i 40 posto ukupnih primanja kućanstva, a mnogima je zbog nesigurnosti radnog odnosa, nemoguće plaćati rate kredita, rekao je Bojan Nonković iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, upozoravajući da građani izdvajaju sve više vremena za put na posao, što narušava njihovo zdravlje i kvalitetu života.

Naglasio je da u Hrvatskoj između 70 i 80 posto mladih u dobi od 18 do 34 godine još uvijek živi s roditeljima jer si ne mogu priuštiti skupi najam ili kredit za stan."Mladi su, posebno žene, ograničeni zbog nesigurnih oblika rada. Oko 90 posto novosklopljenih ugovora je rad na određeno vrijeme, a takvi ugovori su obično slabije plaćeni nego stalni ugovoru o radu. Sve to smanjuje mogućnosti dizanja kredita za rješavanje stambenog pitanja", upozorio je.

Hrvatska osigurava 2 posto javnog stambenog prostora, Beč i do 60 posto

Iva Marčetić iz udruge Pravo na grad je rekla kako se kampanjom od EK-a traži da EU-a promijeni pravila i time omogući državama članicama da grade više javnih stanova, kako stanovanje ne bi ulazilo u proračun deficita."Traži se lakša izgradnja javnih stanova tako da investicije u javno stanovanje ne ulaze u obračun javnog deficita, kako je definirano Mastriškim ugovorima, kao i da se na razini Europske unije reguliraju digitalne platforme koje se bave kratkoročnim najmom", pojasnila je.

Marčetić je kao pozitivan primjer navela Beč u kojemu je 60 posto stanova u neprofitnom sektoru ili javnom vlasništvu."Hrvatska osigurava stanovnicima samo dva posto javnog stambenog prostora dok, primjerice, Beč osigurava do 60 posto stambenih jedinica u javnom ili neprofitnom sektoru", rekla je.

Kampanja će trajati godinu dana, a potpisi će se skupljati na web stranicama Prava na grad i ostalih organizacija članica inicijative. Treba prikupiti milijun potpisa na razini EU-a "Građani time imaju priliku utjecati na EU legislativu, a na razini EU-a treba prikupiti milijun potpisa kako bi se o problemu raspravljalo u EK-u", kazala je. Navela je problem kratkoročnog iznajmljivanja, primjerice putem servisa Airbnb-a, što smanjuje broj stanova dostupnih za dugoročan najam i povećava cijenu.

Potreba za domom nije luksuz, poručili su iz inicijative, nego jedna od ključnih potreba o kojem društvo mora voditi brigu. Kuće i stanovi su prenapučeni, pa u čak 40 posto slučajeva u stanovima živi preveliki broj članova. Predstavljanjem inicijative "Stanovanje za sve" Zagreb, u kojem cijene dugoročnog najma rastu i preko 10 posto godišnje, se pridružio gradovima poput Barcelone, Lisabona i Bruxellesa.