Dnevne novosti

"Direktiva o autorskom pravu neće cenzurirati Internet"

25.03.2019 07:15 ZAGREB, 23. ožujka 2019. (Hina) - Nova europska direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu neće cenzurirati Internet, ustvrdila je u Večernjem listu voditeljica poslijediplomskog studija Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu Romana Matanovac Vučković.
Direktiva koja je na dnevni red plenarne sjednice Europskog parlamenta stavljena za 26. travnja ključni je propis koji će na razini EU odrediti daljnji tijek pravnog uređenja autorskog prava u državama članicama i pokazati ima li započeta reforma autorskoga prava na internetu ozbiljne šanse za uspjeh, ističe Matanovac Vuković.

Velike internetske platforme poput Googlea, Facebooka, YouTubea tvrde da će Direktiva dovesti do svekolike cenzure sadržaja na internetu i šire strahove o ukidanju interneta kakav danas poznajemo. S druge strane, glazbenici, filmaši, novinski izdavači i novinari te drugi stvaratelji kreativnih i kultumih sadržaja traže da se njihova autorska prava na Internetu konačno počnu poštovati te da velike internetske platforme pravičan dio svoje zarade plate njima koji su stvorili sadržaje na kojima su intemetske platforme nepravedno zgrnule enormno bogatstvo, piše Večernji list.

"Autorskopravna zaštita na internetu kakva je propisana u Direktivi ne služi cenzuri, kao što tvrde njezini protivnici. Upravo suprotno, cilj je omogućiti stvarateliima održivost njihova rada i njegovanje profesionalizma u kulturi, umjetnosti i novinarstvu te novinskom izdavaštvu. Europa ovim dokumentom želi pokazati da svoju budućnost vidi u raznolikosti i dostupnosti sadržaja, a ne u monopolu jedne kompaniie koja će diktirati što će se na internetu gledati i slušati te kakvim će vijestima biti izloženi krajnji potrošači".

Navode i da je plašenje korisnika Interneta da će Direktiva uništiti dosadašnje oblike njihove zabave i poslovanja na internetu uistinu neprimjereno. Išlo se, ističu, za postizaniem najboljeg mogućeg balansa između interesa građana kao zainteresiranih krajnjih korisnika Interneta, s jedne strane, kreativnih, kulturnih i medijskih industrija, s druge strane te internetskih platformi, s treće strane.

Krajnji potrošači mogu, slijedom toga, biti potpuno mirni jer svi oblici dosadašnjih aktivnosti poput običnih linkova, citata i parodija... ostali su izvan polja primjene Direktive. Direktivom su krajnji potrošači potpuno izuzeti od bilo kakve odgovornosti za korištenje servisa za razmjenu sadržaja na internetu i sva se odgovornost prebacuje na internetske platforme.

Dakle, internetska platforma je ta koja je dužna sjesti za stol s predstavnicima autora i novinskih izdavača te ugovoriti uvjete licenciranja sadržaja koji se na njoj ili putem nje koristi, piše Večernji list.