Dnevne novosti

Odbor za unutarnju politiku podržao prijedlog izmjena Zakona o policiji

14.03.2019 07:25 ZAGREB, 13. ožujka 2019. (Hina) - Odbor je većinom glasova u prvom čitanju podržao prijedlog izmjena Zakona o policiji, no uz kritike vladajućih i oporbe na račun funkcioniranja građanskog nadzora policije.

Brkić: Čemu policajci u povjerenstvu koje nadzire rad policije

Kako taj nadzor već godinama ne funkcionira jer se nije javilo dovoljno kandidata niti na jedan natječaj za povjerenstvo za postupanje po pritužbama na policijsko postupanje, izmjenama se predlaže povratak na stari model, odnosno na jedinstveno nacionalno povjerenstvo.

No, u raspravi je kritiziran prijedlog po kojemu bi u povjerenstvu sjedilo deset predstavnika građana, koje će izabrati Sabor, te dva predstavnika MUP-a, koje bi predložio resorni ministar. "Neprihvatljivo je da se u povjerenstvo koje treba nadzirati rad policije stavljaju policajci. To je kao da u Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi stavimo predstavnike SOA-e ili VSOA-e. Koja je logika da tamo bude MUP", zapitao je HDZ-ov Milijan Brkić.

Nejasno mu je i zašto je predloženo da članovi povjerenstva primaju naknadu u vrijednosti od pet posto po riješenom predmetu, odnosno, zašto se ta naknada ne izjednači s onom koju primaju članovi Vijeća za građanski nadzor službi.

Slične su kritike iznijeli i vladajući i opozicijski članovi Odbora. HDZ-ov Petar Škorić smatra da je nužno propisati što učiniti sa svim neriješenim prijavama koje godinama čekaju formiranje povjerenstva. 

Tuđman predlaže umirovljene policajce

HDZ-ov Miroslav Tuđman predložio je da se umjesto dva predstavnika MUP-a, za koja je pretpostavio da su stavljena u Povjerenstvo radi stručne pomoći ostalim članovima, propiše da neki kandidati moraju biti iz udruga umirovljenih policajaca koji poznaju sustav.

Ostojić je izrazio bojazan da bi propisani paušal od pet posto po riješenom predmetu mogao rezultirati utrkom za kvantitetom, umjesto kvalitetom, odnosno strahuje od pisanja lažnih pritužbi, pa predlaže da se u Zakon stavi fiksni iznos naknade.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović drži kako bi ovjerenstvo trebalo formirati po uzoru na Vijeće za nadzor službi, koje je potpuno pod ingerencijom Sabora, čemu su se usprotivili neki HDZ-ovi zastupnici. Umjesto dva stručna predstavnika MUP-a, predlaže da se već na natječaju traže predstavnici određenih struka, kako bi se postigla tražena stručnost, a bez aktualnih zaposlenika policije koji bi otežavali nadzor njihovih kolega.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ante Delipetar ocijenio je dobrom ideju da predstavnici MUP-a budu samo stručna pomoć, a ne i članovi povjerenstva, dok će ostale prijedloge razmotriti.