Dnevne novosti

Blokirani i agencije za naplatu potraživanja potpisali sporazum o suradnji

13.03.2019 07:30 NOVAC
ZAGREB, 12. ožujka 2019. (Hina) - Udruga Blokirani i HUAN (Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja) u utorak su potpisali sporazum o suradnji kojim usuglašavaju stajališta o otplati dugova i upravljanju tražbinama kako bi pokazali zajednički interes za pronalazak rješenja i poručili da ne podržavaju prijedlog novog Ovršnog zakona.
"Sporazum definira početak dijaloga kako bismo vidjeli što muči drugu stranu, u ovom slučaju Blokirane, da to predočimo našim članovima i pokušamo naći dobro rješenje, kao i da zajedno kažemo da je novi Ovršni zakon u ovoj formi loš i da ga ne prihvaćamo", rekao je predsjednik HUAN-a Matija Arapović na konferenciji za medije.

Sporazum od šest točaka

Sporazum uključuje šest točaka u kojima su udruge suglasne da ne podržavaju prijedlog novog Ovršnog zakona, obvezuju se na otvoreni dijalog i uvažavanje i poštivanje svih uključenih dionika, te se zalažu za pristup naplati potraživanja koji omogućuje modalitet otplate uz reprogram duga, koji može uključivati otpis zateznih kamata, troškova i, u iznimnim situacijama, glavnice.

Također, udruge su suglasne da se u realnim situacijama prakticira izvansudski proces naplate, bez pokretanja ovršnog postupka sve dok se ne ugrožava zakonska osnova potraživanja, da se zainteresiranima ispostavi pisana potvrda o namirenju potraživanja, te da će udruge održavati periodične sastanke o međusobnoj suradnji.

"Mi individualno pristupamo svakom dužniku. Ne možemo generalno reći da ćemo nešto otpisati, ali svakom dužniku, bez obzira na problem, pristupamo tako da vidimo što on sam može podmiriti, a kakve su naše opcije. Na taj način postižemo dogovore i sporazume o potraživanjima", objasnio je Arapović.

Ističe da je gotovo 90 posto kompanija, koje se bave naplatom potraživanja, učlanjeno u HUAN. One posluju u skladu s postojećim hrvatskim zakonima i pozdravljaju mogućnost dodatne regulacije njihova poslovanja. Smatra da će novi Ovršni zakon pogoršati trenutnu situaciju jer će uvođenje sudova drastično odužiti ovršni postupak i zakrčiti sudove. To, na kraju, dovodi do povećanja zateznih kamata.

Blokirani pregovaraju sa svima koji sudjeluju u kreiranju ili održavanju dužničke krize

"Pozivamo građane, i one koji imaju eventualne probleme s dugovima, da nam se direktno bez bojazni obrate da pokušamo izvansudskim putem riješiti potraživanja", poručio je. Predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin poručila je da se građani mogu obratiti i njenoj udruzi, koja će dalje pregovarati s HUAN-om i "eventualne incidente svesti na minimum".

Proaktivno su krenuli u pregovore s faktorima u zemlji koji sudjeluju u kreiranju ili održavanju dužničke krize, kaže Kervatin, kako bi se ostvarila mogućnost otpisa svega što je neopravdano, a po njihovu mišljenju i nezakonito, i tako blokiranim građanima omogućio izlazak iz dužničke krize.

"Razgovaramo sa svim partnerima. Počeli smo s agencijama za naplatu potraživanja, nastavljamo s javnim bilježnicima, Odvjetničkom komorom, Udrugom banaka. Ako se svi složimo i kažemo Vladi da ovakav Ovršni zakon ne smije proći, vjerujem da ćemo uspjeti", rekla je Kervatin.