Dnevne novosti

Predsjednica Liječničkog sindikata uključena u pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora

07.03.2019 07:30 ZAGREB, 6. ožujka 2019. (Hina), U Ministarstvu zdravstva počeli su pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, ponovno bez Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), no predsjednica tog sindikata Renata Čulinović Čaić ovoga je puta uključena u sindikalni pregovarački odbor kao savjetnica za pitanja kolektivnih prava liječnika.

Sindikati u pregovorima traže izmjene članaka KU-a vezanih uz uvjete rada, prekovremene sate i odgovornost. Što predlaže Vlada još uvijek ne znaju jer je za sada potpisan samo protokol o pregovorima, koji su počeli u ponedjeljak, 4 ožujka, samo tri tjedna prije isteka postojećeg KU-a. 

HLS ne može sudjelovati u kolektivnim pregovorima jer ne ispunjava kriterij iz važećeg Zakona o reprezentativnosti sindikata da mora okupljati najmanje 20 posto članstva od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u zdravstvenoj djelatnosti.

Trenutno je u taj sindikat učlanjeno oko 3500 liječnika, a zadnjih godina došlo je i do pada broja članova.Ipak, dva reprezentativna sinidkata koji sudjeluju u pregovorima - Hrvatski sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi uzeli su u pregovarački tim predsjednicu HLS-a Renatu Čulinović-Čaić.

"Željeli smo da i liječnici budu prisutni, da se vidi da se i za njih zalažemo. Predsjednica HLS-a bit će s nama cijelo vrijeme pregovori, ali nema pravo glasa u pregovaračkom odboru jer ne predstavlja reprezentativni sindikat", rekao je Hini predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Ako se u međuvremenu promijeni Zakon o reprezentativnosti, koji je u utorak poslan u e-savjetovanje, onda HLS može zatražiti novo prebrojavanje članstva i svoju reprezentativnost dokazati prema novom zakonu, napominje Topolnjak. 

Naime, u nacrtu zakonskih izmjena predlaže se da se "proširi krug sindikata u pregovorima o sklapanju granskih kolektivnih ugovora"  što je, kako se navodi, "osobito važno za kolektivni ugovor za zdravstvo jer će omogućiti sindikatu liječnika, kao jednom od najvažnijih sudionika zdravstvene djelatnosti, sudjelovanje u pregovorima". Sindikati, ističe Topolnjak, ne mogu više čekati donošenje novog zakona odredbe o reprezentativnosti. 

"Vlada je imala vremena godinu i pol dana da to izmijeni, a nisu učinili ništa. Mi inzistiramo na pregovorima i želimo da  se oni nastave i završe najkasnije do kraja srpnja", poručio je. 

Budući da sadašnji KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja istječe 26. ožujka, predstavnici sindikata očekuju da će ga Vlada produžiti još barem tri mjeseca dok ne završe pregovori. "Inzistiramo da se sadašnji Kolektivni ugovor produži, te da sva propisana prava vrijede i dalje, a u međuvremenu ćemo pregovarati za bolje uvjete rada zaposlenih u zdravstvu", kaže Topolnjak.