Dnevne novosti

Saborski Odbor za članicu Revizorskog suda EU podržao Maletić koja zamrzava članstvo u HDZ-u

28.02.2019 07:05 ZAGREB, 27. veljače 2019. (Hina) - Saborski odbor za europske poslove u srijedu je većinom glasova i jednim protiv za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025. podržao kandidaturu HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić, koja je najavila da će zbog nove dužnosti zamrznuti članstvo u HDZ-u i napustiti mjesto potpredsjednice HDZ-a.
Protiv je bio jedino nezavisni Marin Škibola koji je Maletić pitao je li pošteno prema hrvatskoj javnosti da se imenuje "političkim dekretom, bez natječaja i ispitivanja znanja". Vlada je na posljednjoj sjednici odlučila da će Maletić biti kandidatkinja, Sabor treba potvrditi tu odluku, a očekuje je i saslušanje u Europskom parlamentu te u konačnici potvrda Europskog vijeća.

Predsjednik Odbora HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević istaknuo je da je Hrvatski sabor među rijetkim parlamentima zemalja EU koji uopće raspravljaju o kandidatu za člana Revizorskog suda."Procedura je različita u različitim zemljama, kod nas Vlada predlaže kandidata, sve na koncu treba odobriti i Europsko vijeće, a da me ne podrži jedno od svih tih tijela, ja bih se sama zahvalila na kandidaturi“, kazala je Maletić.

U izjavi novinarima Maletić je ustvrdila da je to „važan korak naprijed u njezinoj profesionalnoj karijeri“."Revizorski sud radi, uz financijske revizije, revizije učinkovitosti i usklađenosti, posebna izvješća poput izvješća na novi višegodišnji proračunski okvir na CPR regulativu o EU fondovima, a ja sam upravo sve to radila, analizirala, pisala posebne članke na tu temu tako da će mi to biti savršeno usklađeno s mojim profesionalnim interesom", pojasnila je svoje motive Maletić.

Na pitanje leže li razlozi u njezinoj kandidaturi marginalizacija u HDZ-u, odgovorila je da se "ne smatra marginaliziranom u stranci“. "To je moja ideja i onda se na temelju toga dalje sve razvilo. Mislim da ću sada doći na mjesto na kojemu će sve ono što sam do sada radila postati itekako značajno i relevantno, i može značajno mijenjati procese na razini EU", istaknula je.

Odbacila je nagađanja o unutarstranačkim sukobima i loše odnose s Andrejem Plenkovićem, rekavši da "ni ne zna za te sukobe". "Svatko ima svoje mišljenje i imamo ga pravo izraziti. Bile su rasprave, svatko kaže ono što hoće tako da ja to ne vidim kao neki sukob, a ovo je nešto što me zaista zanima“, rekla je, najavivši da će zbog nove dužnosti morati zamrznuti članstvo u HDZ-u i više neće moći biti potpredsjednica HDZ-a, a u HDZ će se, kaže, vratiti nakon što joj istekne mandat.

Na novinarsko pitanje kazala je da je "s premijerom Plenkovićem u najnormalnijim odnosima, kao kolege koje rade zajedno na određenim poslovima“."Prije smo radili puno više zajedno u Europskom parlamentu, bili smo jako dobri, a naravno da su nam se putevi malo razišli kada sam ja ostala u Bruxellesu, a on se vratio u Hrvatsku. On radi svoj posao, ja svoj i to je to, a mislim da Plenković dobro radi svoj posao“, istaknula je.

Upitana je li u boljim odnosima sa zamjenikom predsjednikom Milijanom Brkićem, odgovorila je da "ne bi vagala odnose“. "Jako sam dobra sa svima u HDZ-u, posebno u Predsjedništvu gdje se često viđamo i razgovaramo, uvijek je ležerna, prijateljska i opuštena atmosfera. Ne mogu reći da sam s nekim u boljim, a s nekim u gorim odnosima“, poručila je Maletić.