Dnevne novosti

Mostov Zakon za transparentniji rad DSV-a

20.02.2019 07:25

ZAGREB, 19. veljače 2019. (Hina) -  Danas će Hrvatski sabor raspravljati o Mostovom Prijedlogu zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV).

Svoje mišljenje, zastupnici će dati o Prijedlogu zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) koji je predložio Klub Mosta nezavisnih lista s ciljem da poveća učinkovitost i transparentnost u radu DSV-a te objektivnost kod imenovanja sudaca. 

Most predlaže promjenu odredbe o sastavu članova Vijeća iz reda sudaca na način da se po dva suca imenuju iz reda Vrhovnog suda i žalbenih sudova te tri iz prvostupanjskih sudova. Predlaže profesionalizaciju predsjednika Vijeća i zamjenika predsjednika, ukidanje kandidacijskih odbora kako bi se ubrzao postupak imenovanja sudaca, uvođenje standardiziranog sustava ocjenjivanja rada sudaca, te da sudac ne može biti osoba za koju postoje sigurnosne zapreke. 

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati taj zakon koji na skupnu sjednicu dolazi i s negativnom ocjenom matičnog saborskog Odbora za pravosuđe. 

Za srijedu u podne zakazano je glasovanje o izmjenama Zakona o Ini koje je predložila Vlada, a na koje je SDP podnio više od 300 amandmana o kojima se raspravljalo u utorak.