Dnevne novosti

Za spremnike za odvojeno prikupljanje otpada 315 milijuna kuna iz fondova EU-a

15.02.2019 07:10 ZAGREB, 14. veljače 2019. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih više od 315 milijuna kuna iz fondova EU-a za sufinanciranje projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada u jedinicama lokalne samouprave.
Novcem iz EU-a osigurano je 85 posto potrebnih sredstava, a preostalih 15 posto financirat će jedinice lokalne samouprave.

Zanimanje za spremnike iskazalo je 407 općina i gradova, izvijestio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i najavio da će Fond nabaviti 1,23 milijun spremnika u objedinjenom postupku javne nabave. Tako će se, rekao je Ćorić, jedinicama lokalne samouprave znatno olakšati uspostava sustava odvojenog prikupljanja otpada.

Nabava spremnika jedan je od najznačajnijih iskoraka Hrvatske u izgradnji infrastrukture za uspostavljanje učinkovitog sustava gospodarenja otpadom, rekao je Ćorić koji vjeruje da će to, uz ostale aktivnosti, pridonijeti ispunjenju zadanih europskih ciljeva u vezi odvajanja i recikliranja otpada.