Dnevne novosti

Katalonski premijer kaže kako je pravo naroda na samoodređenje iznad nametanja zakona

14.02.2019 07:00 MADRID, 13. veljače 2019. (Hina) - Predsjednik katalonske vlade Quim Torra poručio je u srijedu kako je pravo na samoodređenje naroda te provođenje demokracije na biralištima iznad bilo kojeg drugog zakona dok se u Madridu sudi bivšim katalonskim čelnicima za pobunu zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije.
„Sloboda naroda i demokracija su iznad bilo kojeg zakona ili nametanja zakona. Želimo glasovati, kao što je učinjeno u Škotskoj ili Quebecu“, rekao je Torra u intervjuu za španjolsku radijsku postaju Onda Cero.Nakon što je napomenuo kako međunarodne povelje priznaju pravo na samoodređenje predsjednik vlade Katalonije rekao je kako „Španjolska ima problem sa zakonodavnošću“ a ne Katalonci koji traže referendum.

Torra je u utorak bio na sudu u Madridu gdje je podržao dvanaestero katalonskih političara optuženih za pobunu protiv Španjolske. Oni su u jesen 2017. organizirali referendum o neovisnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, a onda su u parlamentu u Barceloni izglasali uspostavu republike Katalonije. U srijedu im se nastavilo suđenje započeto u utorak. „Ako u ustavu Španjolske nema prava na samoodređenje naroda, možda je problem u ustavu“, rekao je. „U ovom sudskom postupku sudi se španjolskom pravosuđu.

Ono što smo vidjeli čini mi se nevjerojatnim. Društveni čelnici su pritvoreni jer brane jednu ideju“, dodao je. Bivši katalonski dužnosnici optuženi su za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma. Državno odvjetništvo traži 25 godina zatvora za bivšeg potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa. Torra tvrdi da je kvalifikacija „pobuna“ neprihvatljiva jer „nije bilo nasilja“.

„Jedino nasilje dogodilo se kada su poslali na nas španjolsku policiju i civilnu gardu“, rekao je. Od španjolskog premijera Pedra Sáncheza zatražio je „srčanost i hrabrost“ te da „napravi ono što je napravio Cameron“. Bivši britanski premijer David Cameron pristao je na organiziranje referenduma u Škotskoj gdje je 2014. većina stanovnika izabrala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.