Dnevne novosti

Za besplatnu pravnu pomoć u 2017. utrošeno 3 milijuna kuna

07.02.2019 07:30 BILJEŠKE
ZAGREB, 6. veljače 2019. (Hina) - Za pružanje besplatne pravne pomoći u 2017. godini utrošeno je ukupno oko 3 milijuna kuna od čega za pružanje primarne pravne pomoći 1,05 milijuna kuna, a za pružanje sekundarne pravne pomoći 1,9 milijuna kuna, rekao je u srijedu u Saboru ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predstavljajući Vladino Izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava za 2017.

Besplatna pravna pomoć u 2017. pružena je u 21839 slučajeva, od čega se 15 451 odnosi na onu primarnu koju daju određene udruge civilnog društva, dodao je Bošnjaković. Istaknuo je da je riječ o institutu kojim se želi omogućiti svima pravo na pristup pravosuđu.

Vesna Pusić (Glas) ocijenila je da je ukupan iznos namijenjen za besplatnu pravnu pomoć premali i zanemariv da bi taj institut imao smisla."To je važan institut i trebalo bi otvoriti temu adekvatnog financiranja koja neće biti na razini besmisla te temu jednostavnije procedure približavanja tog instituta ljudima koji to stvarno trebaju", kazala je. Smatra kako je neujednačena količina novca koje su pojedine institucije dobile i broj slučajeva kojima su se bavile.

Sonja Čikotić (Most) također smatra da su sredstva nedostatna ako se želi osigurati učinkovita besplatna pravna pomoć, kao i da nisu ravnopravno raspoređena na primarnu i sekundarnu pomoć. Ante Bačića (HDZ) zanimalo je hoće li se povećati sredstva za tu namjenu, na što je ministar Bošnjakvić kazao da će to ovisiti o potrebama."Ovdje nije cilj da pravne klinike i udruge dobiju nekakve novce, ovdje je cilj zapravo da one pruže pravnu pomoć koja je potrebna građanima i ako bude više zahtjeva za pružanjem te pomoći mi ćemo osigurati više sredstava", kazao je ministar.

Goran Aleksić (Snaga) zamjerio je što u izvješću nema udruge Franak koja je savjetima pomogla brojnim građanima u slučajevima ugovaranja nepoštenih kredita, ali nije ovlaštena za pravnu pomoć."I dalje ćemo savjetovati građane i davati im pravnu pomoć iako za to nismo ovlašteni i ne primamo za to nikakav novac osim kroz članarine članova od simboličnih 30 kuna godišnje", rekao je Aleksić.

Izvješće o radu probacijske službe za 2017. godinu zastupnici su također podržali. Tijekom 2017. u probaciju je bilo uključeno 3.362 osobe, a od 2830 osoba za koje su prikupljeni podaci o ranijoj kažnjavanosti 61 posto je već bilo ranije osuđeno u kaznenom postupku. U izvještajnoj godini zaprimljeno je 4122 novih predmeta u rad, a završeno je 3770 predmeta, kazao je ministar Bošnjaković.