Dnevne novosti

Sabor podržao Izvješće predsjednika vlade o sastancima Europskog vijeća

28.01.2019 07:00 ZAGREB, 25. siječnja 2019. (Hina) - Sabor je u petak sa 76 glasova 'za', tri 'suzdržana' i 43 'protiv' prihvatio Izvješće predsjednika Vlade RH o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018.
Hrvatska vlada u protekloj je godini na sastancima Europskog vijeća i Vijeća EU-a nastavila zastupati i braniti hrvatska stajališta i prioritete u svim ključnim aspektima europskih politika, naveo je premijer Andrej Plenković predstavljajući Izvješće prošlog tjedna u Hrvatskom saboru.Prioriteti o kojima su hrvatski predstavnici posebno govorili i vodili računa bila su prava hrvatskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita, kao i položaj i prava Hrvata u BiH.

U fokusu su bili i izazovi migracija i sigurnosti, prioriteti novog dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., pitanje proširenja EU-a, pripreme za kampanju za izbore za Europski parlament u svibnju ove godine, konzultacije s građanima te situacija u susjednim zemljama,Hrvatska se posebice zauzimala za pružanje potpore državama jugoistočne Europe kako bi mogle učinkovitije odgovoriti na migracijske izazove.

Također, u protekloj godini ostvarili smo značajan napredak u ispunjavanju svih preporuka za ulazak u Schengen.Kada je riječ o novom dugoročnom proračunskom okviru EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., Komisija je predložila proračun od 1,1 bilijun eura, a za Hrvatsku je predviđeno 10,6 milijarda eura, što je malo manje nego do sada.