Dnevne novosti

Sabor u srijedu o Zakonu o podacima i informacijama u zdravstvu

23.01.2019 07:30 BOLNICA
ZAGREB, 22. siječnja 2019. (Hina) - Hrvatski sabor u srijedu plenarno zasjedanje započinje raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu kojem je cilj sveobuhvatno i djelotvorno korištenje zdravstvenih podataka i informacija u zdravstvenoj zaštiti, a u svrhu unaprjeđenja i očuvanja zdravlja stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Zakonom se osigurava temelj za harmonizaciju pravnog okvira upravljanja zdravstvenim podacima i informacijama i njihovu kvalitetnu obradu na razini nacionalnog zdravstvenog sustava kao i na međunarodnoj razini.Izmjene nastale između dva saborska čitanja odnose se na preciziranje sadržaja zdravstvene dokumentacije te navođenjem mjesta gdje ona nastaje u zdravstvenoj djelatnosti bolje propisuju standardizirani obrasci vezani uz prikupljanje i obradu zdravstvenih podataka.

Među sedam točaka dnevnog reda, koliko bi ih u srijedu trebali odraditi zastupnici, su i izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je u hitnoj proceduri. Njime se uređuju pitanja vezana uz provedbu Zaključka vlade o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. U tom se smislu propisuje da Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada prestaje s radom 1. srpnja 2019.

Na dnevnom su redu i izmjene Zakona o morskom ribarstvu kao i prijedlog Zakona o slatkovodnom ribarstvu.